75 godina UN-ove Deklaracije o ljudskim pravima: Stvarna univerzalnost ili privilegije ‘odabranih’?

Prije sedamdeset pet godina, 10. decembra 1948., Generalna skupština Ujedinjenih nacija je odobrila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, postavljajući temelj međunarodnog poretka nakon Drugog svjetskog rata. Deklaracija je proglašena “zajedničkim standardom za sve narode i nacije”, postavljajući jasne principe o ljudskim pravima i slobodama. Međutim, dok je u teoriji predstavljala svjetionik ljudskih prava, u praksi se suočava s izazovima koji dovode u pitanje njezinu punu provedbu.

Deklaracija se sastoji od preambule i 30 članova koji utvrđuju osnovna prava i slobode. Član 1 naglašava da su sva ljudska bića rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Član 2 garantira prava bez diskriminacije, uključujući rasu, boju kože, spol, jezik, vjeru, političko mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, imovinu, rođenje ili drugi status.

Ostali članovi naglašavaju pravo na život, slobodu, i sigurnost ličnosti, zabranu ropstva i mučenja, pravično suđenje, slobodu vjeroispovijesti, mišljenja i izražavanja te pravo na obrazovanje. Ovi principi čine temelj Deklaracije.

Deklaracija je nastala kao odgovor na užase Drugog svjetskog rata i Holokausta, no danas se suočava s izazovima u punoj provedbi. I dalje postoje situacije u kojima se ljudska prava krše, a određene zajednice i dalje trpe nepravdu.

Analizirajući kršenje ljudskih prava u određenim dijelovima svijeta, posebno u kontekstu izraelsko-palestinskog sukoba, vidimo da je sistem međunarodnog prava nedovoljno efikasan u zaštiti ljudskih prava. Palestinci su suočeni s dugotrajnom okupacijom, raseljavanjem, deložacijama te konfiskacijom zemlje i rušenjem domova.

U recentnom događaju, Vijeće Sigurnosti UN-a suočilo se s izazovom postizanja konsenzusa o hitnom prekidu vatre u Gazi. Sjedinjene Američke Države su uložile veto na nacrt rezolucije, dok je Velika Britanija bila suzdržana. Ovo podsjeća na poteškoće u postizanju globalnog jedinstva u rješavanju kriznih situacija.

Dok obilježavamo 75. godišnjicu Univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima, važno je prepoznati postignuća, ali i izazove koji stoje pred međunarodnom zajednicom. Globalna saradnja i snažan angažman svih članica UN-a ključni su za unaprjeđenje ljudskih prava i ostvarenje ideala Deklaracije u stvarnom svijetu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79