Grad Mostar traži da se OHR uključi u rješavanje problema otpada

Grad Mostar traži da se OHR uključi u rješavanje problema otpada


Grad Mostar uputio je Uredu visokog predstavnika (OHR), Delegaciji Evropske unije u BiH i ambasadorima stranih zemalja u Sarajevu službeni dopis u kojem se traži njihovo uključivanje u rješavanje problema regionalnog odlagališta otpada na Uborku.

– Zbog novonastale situacije i blokade deponija te činjenice da Mostar nema Gradsko vijeće koje može određivati eventualno neke nove lokacije za deponiranje otpada, pozivamo Vas da se i Vi uključite u rješavanje ovog izuzetno složenog problema na sve moguće načine koji će biti od koristi i na dobrobit za sve građane Grada Mostara – navodi se u dopisu Grada Mostara.

U dopisu se podsjeća na historiju odlagališta na Uborku, koje je otvoreno još 1960. godine, a u čiju su modernizaciju u proteklih deset godina investirana znatna sredstva Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju i Svjetske banke.

– Staro odlagalište je zatvoreno, a novo JP “Deponija” d. o. o. Mostar upravlja novom regionalnim deponijom, na kojoj se trenutno vrši odlaganje otpada, a koje je izgrađeno kreditnim sredstvima Svjetske banke. Ovaj deponij izgrađen je u sklopu projekta upravljanja čvrstim otpadom i kao takav planiran je od početka kao regionalno odlagalište koje bi opsluživalo 12 općina, kao jedno od pet najsuvremeniji sanitarnih i ekoloških deponija u BiH – navodi se u dopisu Grada Mostara.

No, mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” tvrde da je kapacitet odlagališta odavno premašen te traže njegovu sanaciju i zatvaranje. Tokom 2019. godine mještani su u nekoliko navrata blokirali Uborak, a odlagalište je ponovno blokirano u subotu, 22. februara, zbog čega se već sedam dana ne odvozi smeće s mostarskih ulica. Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) nedavno je izrazila podršku mještanima, a Grad Mostar izrazio je razočaranje takvim stavom USAID-a.

– Grad Mostar razočaran je time da USAID podupire udruženja koja nelegalno blokiraju saobraćajnicu i zaustavljaju odlaganje otpada držeći tako 100.000 građana Mostara taocima – poručili su iz Gradske uprave.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija