“Mnogi direktori kompanija me vuku za rukav i mole da im dovedem radnike iz BiH

“Mnogi direktori kompanija me vuku za rukav i mole da im dovedem radnike iz BiH


Na snagu stupaju nove zakonske odredbe, koje će značajno olakšati proces odlaska radne snage sa područja zapadnog Balkana u Njemačku. Novim zakonom njemačkim poduzećima olakšano je da dođu do radne snage, dok će radnicima biti lakše tražiti poslove u Njemačkoj.

Statistički podaci

Uzroci za ovo su zabrinjavajući statistički podaci u Njemačkoj tokom posljednje decenije, jer često nagovještavaju da u mnogim branšama nedostaje radne snage. Njemački ured za statistiku tvrdi da će se broj radno sposobnih građana smanjiti do 2035. za četiri do šest miliona!

U njemačkom gradu Ingolštatu već godinama živi novinar Omer Boškailo. Kako je rekao za “Avaz”, otkako je najavljen novi zakon, telefon mu ne prestaje zvoniti.

– Mnogi direktori kompanija, posebno građevinskih, vuku me za rukav, mole da dovedem ljude iz Bosne da rade. Pet, deset, 15, koliko god, samo da dovedem. Vape za radnicima, a sada, kada stupi na snagu novi zakon, dosta će biti olaškano doći do radnika – rekao nam je Boškailo.

Ističe da je u samo jednu kliniku u Ingolštatu, u kojoj već rade naši građani, u posljednjoj godini došlo novih 48 medicinara.

– Takvih bolnica je na stotine. Hiljade zdravstvenih radnika godišnje dođu u Njemačku. Znam i jednog momka iz Vogošće koji se prijavio da radi na aerodromu u Minhenu. Dobio je posao i, kada im je rekao da će predati za vizu, oni su mu rekli da ne treba, da će oni sve završiti i da će za 15 dana dobiti sve dozvole. To je prednost novog zakona. Poznajem i ljude koji su bili na vrlo dobrim pozicijama i koji su imali za BiH dobre uvjete za život i natprosječne plaće, a koji su napustili radna mjesta i došli u Njemačku – govori on.

Njegova prijateljica u Njemačkoj radi kao profesorica jezika. Ističe da nikad nema slobodno mjesto u grupama gdje se uči njemački jezik.

– Samo što se završi jedan kurs, drugi počne – kaže Boškailo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija