Vrhovni sud RS povećao kaznu Čoliću zbog napada na novinara Vladimira Kovačevića

Vrhovni sud RS povećao kaznu Čoliću zbog napada na novinara Vladimira Kovačevića


Vrhovni sud Republike Srpske povećao je kaznu Marku Čoliću i osudio ga na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

Prvostepenom presudom Čolić je osuđen na četiri godine, ali je Vrhovni sud RS uvažio žalbu tužilaštva i preinačio prvostepenu presudu.

– Nakon usvajanja žalbe Sud je Marku Čoliću preinačio kaznu i osudio ga na pet godina zatvora – navode u Vrhovnom sudu RS.

Prvostepenom presudom Čolić je proglašen krivim za pokušaj ubistva koji se odigrao 26. avgusta 2018. godine pred zgradom u naselju Obilićevo u kojoj novinar stanuje.

U prvostepenoj presudi se navodilo da je Čolić, zajedno s još jednom osobom (prema optužnici, Nedeljko Dukić), čekao Kovačevića na parkingu. Kada je, vraćajući se s posla, prišao zgradi, napali su ga teleskopskim palicama.

– Čolić je bio maskiran kapuljačom od duksa i Kovačeviću je trčeći prišao s prednje strane i palicom ga snažno udario u glavu. Udarcima palica oborili su ga na asfalt i tukli sve dok nije počeo glasno da doziva pomoć, nakon čega su pobjegli – navodi se u presudi.

Kovačević je u napadu zadobio tešku povredu u vidu nagnječenja mozga, te više lakših po glavi, usni, uhu, ramenu, natkoljenici i potkoljenici.

Krunsko za dokazivanje krivice je bilo to što je Kovačević prepoznao Čolića kao jednog od napadača, kao i teleskopska palica koja je ispala napadačima. Palica je sutradan pronađena na parkingu. Na dršci su otkrivena dva Čolićeva DNK traga. Jedan se u potpunosti podudarao s njegovim DNK, a nađen je i drugi miješani trag od najmanje četiri osobe u kojima je Čolić bio manjinski donor, a većinski nepoznat muškarac. Na metalnom djelu palice bio je i Kovačevićev DNK.

Motiv napada na Vladimira Kovačevića nije otkriven. Sumnja se da su Čolić i Dukić bili plaćeni da ga pretuku, ali ni danas nije poznato ko je bio nalogodavac zločina i koliko je plaćeno da se novinaru razbije glava.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija