Naučnici otkrili najčešće simptome koronavirusa, nisu ni temperatura ni suhi kašalj, nego…

Naučnici otkrili najčešće simptome koronavirusa, nisu ni temperatura ni suhi kašalj, nego…


Prema rezultatima britanske studije, gubitak sposobnosti prepoznavanja mirisa bio je primjećen kod skoro 60 odsto pacijenata, kod kojih je naknadno utvrđeno da su pozitivni na Covid-19, i kod samo 18 odsto, čiji je test na virus bio negativan.

“Prema našim podacima, a u kombinaciji s drugim simptomima, kod osoba s gubitkom čula mirisa vjerovatnoća obolijevanja od Covid-19 je tri puta veća, pa je zato potrebno da se takve osobe samoizoluju tokom sedam dana kako bi se smanjilo širenje zaraze“, istakao je profesor sa ovog koledža Tim Spektor.

Ovo opažanje navelo je naučnike na zaključak da je gubitak čula mirisa, prije nego visoka temperatura, najizraženiji simptom inficiranosti virusom. Naučnici su u daljem istraživanju napravili model koji omogućava da se odredi, na osnovu koje kombinacije simptoma se može preciznije prognozirati da je osoba zaražena Covidom-19. Među tim simptomima izdvajaju se gubitak čula mirisa i ukusa, visoka temperatura, suhi kašalj, malaksalost, dijareja, bol u stomaku i gubitak apetita.

Kako se navodi, da osobe inficirane Covidom-19 gube sposobnost prepoznavanja mirisa, naučnici su saopštili krajem marta.

Istovremeno, po mišljenju stručnjaka Britanskog udruženja za otorinolaringologiju, ovaj simptom može biti znak i zaraze nekim drugim tipom virusa korona, a ne SARS-CoV-2O.

Naučnici savjetuju da se pažnja, također obrati na stanje očiju. Američki stručnjaci pojasnili su da iritacija očiju i neugodan osjećaj mogu biti znak upalnog procesa u organizmu, prouzrokovanog koronavirusom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija