U izvorištima vode za piće u Sarajevu otkrivena velika koncentracija arsena i sulfata

U izvorištima vode za piće u Sarajevu otkrivena velika koncentracija arsena i sulfata


KJKP ViK je obavijestio Vladu Kantona Sarajevo 13. aprila ove godine, kao i Agenciju za vodno područje rijeke Save te Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove o ispuštanju otpadnih voda bez tretmana direktno u rijeku Željeznicu.
Veliki problem leži u činjenici da se radi o trećoj vodozaštitnoj zoni izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju.

“Rijeka Željeznica nizvodno od mjesta ispuštanja otpadnih voda prihranjuje podzemna izvorišta vode za piće tako da otpadne vode mogu imati negativne posljedice po zdravstvenu ispravnost vode za piće u sistemu javnog vodosnabdijevanja. Polutanti iz otpadnih voda mogu prouzrokovati kontaminaciju tla, a s obzirom na to da je ispiranje polutanata iz tla u podzemna izvorišta dugotrajan proces, negativne posljedice po zdravstvenu ispravnost vode za piće bi bile dugotrajne”, navela je u zastupnica NiP-a u Skupštini KS Danijela Kristić.

U dopisu vladi se navodi da se ispuštanje otpadnih voda u rijeku Željeznicu vrši iz objekta “Lječilište Banja-Terme” na lijevoj obali Željeznice i iz objekta “Terme Ilidža d.o.o.” na desnoj obali Željeznice.

“Oba navedena objekta vrše zahvatanje i korištenje termalne vode koja u svom sastavu može imati visoku koncentraciju hemijskih polutanata, što znači da se i u otpadnoj vodi bez odgovarajućeg prečišćavanja može očekivati prisustvo hemijskih polutanata, što znači da se i u otpadnoj vodi bez odgovarajućeg prečišćavanja može očekivati prisustvo hemijskih polutanata”, navela je Kristić.

Laboratorija KJKP ViK d.o.o. Sarajevo je za interne upotrebe izvršila analize uzoraka otpadne vode koja se ispušta u rijeku Željeznicu kod bušotine termalne vode IB-2 na desnoj obali rijeke i tom prilikom detektovala prisustvo arsena (756).

“Izmjerene koncentracije arsena su znatno iznad granične vrijednosti definisane Uredbom o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije (100). Od analiziranih fizičko-hemijskih parametara odstupanje od granične vrijednosti u oba uzorka je detektovano i za parametar sulfat. S obzirom na to da prema raspoloživim podacima termalne vode i otpadne vode na navedenom lokalitetu vodozaštitne zone imaju visok sadržaj arsena, sulfata, a moguće i drugih polutanata, smatram da Skupština KS mora hitno reagovati svojim zaključkom i zatražiti što brže otklanjanje problema kako se ne bi ugrozio kvalitet vode za piće kojim se snabdijeva većina građana KS”, navela je Kristić za Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija