Nakon hapšenja Fikreta Abdića, evo šta kažu iz Federalne uprave policije

Nakon hapšenja Fikreta Abdića, evo šta kažu iz Federalne uprave policije


Policijski službenici Federalne uprave policije su danas, 18.06.2020. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskg kantona i angažman Specijalne policijske jedinice FUP-e, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Mreža“ u cilju dokumentovanja lica koja se sumnjiče za izvršenje više koruptivnih krivičnih djela.

Krivična djela za koja se sumnjiče su “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383., „Povreda ravnopravnosti u vršenju privrednih djelatnosti“ iz člana 241., „Nesavjesno privredno poslovanje“ iz člana 242., „Sklapanje štetnog ugovora“ iz člana 252., „Stvaranje monopolističkog položaja na tržištu“ iz člana 253. i „Nesavjestan rad u službi“ iz člana 387. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Uz Fikreta Abdića uhapšena i četiri njegova saradnika

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Kantonalnog suda u Bihaću, vrše se pretresi službenih prostorija Općine Velika Kladuša i to Kabineta načelnika koji koristi osumnjičeni F.A., Službe za finansije, Personalne službe prostorija – projektnog biroa S.E.N.N.S.A. d.o.o. Velika Kladuša u kojem rade osumnjičeni G.F. i G.H., te kuće vlasništvo osumnjičenih S.S. i S.S., zatim službenih prostorija – udruženja „Nezaposlenih dioničara Velika Kladuša“ i Općine Kladuške zdruge Velika Kladuša. Prilikom pretresa pronađena je i oduzeti obimna dokumentacija koja će biti korištena kao dokaz u krivičnm postupku, a koja je tražena naredbom Suda.

Vezano za navedeno tokom današnjih aktivnosti do sada je lišno slobode šest lica inicijala F.A., S.S., S.K., S.S., F.G.. i H.G., koji se sumnjiče da su neposredno djelovali kroz općinske strukture, te indirektno djelovali preko javnih preduzeća Općine Velika Kladuša, kao i indirektno i direktno kroz privatno preduzeće S.E.N.S.S.A. d.o.o. Velika Kladuša, u cilju sticanja protupravne imovinske koriste kako za sebe tako i druge.

Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Bihaću, te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog Kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, kažu iz Federalne uprave policije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija