Dvojica braće u zatvoru nedužni proveli 24 godine, dobiće četiri miliona dolara odštete

Dvojica braće u zatvoru nedužni proveli 24 godine, dobiće četiri miliona dolara odštete


U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) utvrđeno je da su dvojica braće greškom poslana u zatvor gdje su proveli 24 godine, zbog čega će im biti isplaćena odšteta u vrijednosti od četiri miliona dolara, javlja Anadolu.

Odbor za državne poslove u saveznoj državi Maryland jednoglasno je odlučio da se Ericu Simmonsu i Kennethu “JR” McPhersonu do 2025. godine postepeno isplati po 1,9 miliona dolara. Braća Simmons i McPherson osuđeni su na doživotni zatvor zbog planiranja ubistva Anthonyja Woodena u Istočnom Baltimoru 1995. godine.

Neprofitna organizacija Innocence Project borila se da dvojica braće izađu na slobodu jer su dokazali da su u vrijeme Woodenovog ubojstva bili na sasvim drugom mjestu. Agencija je tvrdila da je policija usmjerila ženu u regiji da svjedoči protiv braće u zamjenu da joj plate stanarinu. Ranije se tvrdilo da je ista žena prihvatila sličnu ponudu za oružani napad u Zapadnom Baltimoru.

Navodi se također da je policija prisilila 13-godišnjeg dječaka da svjedoči protiv Simmonsa i McPhersona, a prema Innocence projektu dječak je kasnije promijenio iskaz.

Simmons i McPherson su oslobođeni 2019. godine. Eric Simmons rekao je za Washington Post da je izgubio majku dok je bio u zatvoru, zahvalan je na odšteti, ali je podvukao da to ne može vratiti vrijeme koje je proveo iza rešetaka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija