Željko Ler: Virus postoji, stvaran je, iz laboratorije ili prirode! Vakcina, vrlo upitna…

Željko Ler: Virus postoji, stvaran je, iz laboratorije ili prirode! Vakcina, vrlo upitna…


Greška je što smo ukinuli sve restriktivne mjere odjednom. Trebali smo to raditi sukcesivno da bi locirali koja je to mjera koja je najviše odgovorna za povećan broj oboljelih.
Problem Covida ušao u politiku, politika ušla u problem Covida. I jedni i drugi profitiraju, stradaju raja, građanstvo. Ponovno vraćanje mjera imalo bi pozitivne rezultate.

Pokušaj da se okrivi BiH za unošenje infekcije u Hrvatsku, Crnu Goru je pokušaj stvaranja alibija za određene svoje propuste ili nedisciplinu svojih građana. U svim zemljama svijeta Covid je prisutan i optužiti nekoga da je unio infekciju je deplasirano. U takvom kontekstu svi bi trebali okriviti Kinu, jer je iz nje sve krenulo. Ponašanje građana u značajnoj mjeri doprinosi širenju virusa. Još uvijek nemamo socijalnu strukturu zaraženih, njihovo porijeklo ruralno/urbano, stepen obrazovanja. To su sve faktori koji utječu na visinu zaraženosti. Virus nije identičan po svojoj antigenskoj strukturi u svim regionima svijeta. Nijedna epidemija nije ovako dugo trajala, bile su ograničene. O svakoj od njih se puno više znalo počevši od gripe. Svjetska zdravstvena organizacija još uvijek luta, razočarani smo nekim njihovim stavovima, kašnjenjem u određenim stavovima. Covid se prenosi i aerogenim putem, ne direktno kapljičnim putem, nego preko zraka.T reba nositi maske i na otvorenom prostoru, gdje se uskovitla prašina i moguće je inhalirati uzročnika Covida 19.

Senad: Vjerujete li u kolektivni imunitet? Dr. Ler: Kolektivni imunitet je kategorija u koju moramo vjerovati. Zahvaljujući kolektivnom imunitetu eliminirana je variola vera.

Ljudi se ne odazivaju na vakcinaciju, ima antivakcionalnih kampanja. Kolektivni imunitet će se najprije postići imunizacijom. Trebala bi u kasnijoj fazi uslijediti serološka ispitivanja kojim bi se pokazao nivo kolektivnog imuniteta.

Senad : Ako budemo imuni treba li nam vakcina? Dr.Ler : Vrlo upitno! Zato što se pojavljuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije da imunitet stečen poslije preboljelog Covida 19 nije solidan i ne traje duže od 2-3 mjeseca.

Vakcina će biti iskorištena u komercijalne svrhe.

Senad : Ako dođe naredba da se mora vakcinisati? Dr. Ler : Za vrijeme variola vere bilo je naređeno vakcinisanje. Vakcinisalo se 17-18 miliona Jugoslovena. Tad se vjerovalo režimu.

Senad: Da li je Covid bolest ili zavjera? Dr. Ler : Virus postoji, on je stvaran, da li je proizveden vještački ili nije to će budućnost pokazati.

Senad: Imate li tu dilemu? Dr. Ler: Još uvijek imam, zato što su se SARS, MERS pojavili u određenim regionima, poharali što su mogli i nestali, što znači da su najvjerovatnije vještački proizvedeni.

Koristimo kao zaštitu ono što nam je najjednostavnije,najefikasnije i najjeftinije, a to je nošenje maski, lična higijena, fizička distanca.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija