(VIDEO) MUP KS apeluje na vozače da ne daju mito policijskim službenicima

(VIDEO) MUP KS apeluje na vozače da ne daju mito policijskim službenicima


Nije nepoznanica da je policija s aspekta strukture, odnosno, organizacije ali i s aspekta supkulture policajaca veoma podložna korupciji što se manifestira brojnim prilikama i iskušenjima, te generira devijaciju unutar profesije.

Istraživanja su pokazala kako policijske patrole koje praktikuju mito mogu dnevno ‘zaraditi’ i do 100 KM. Zanimljivi su i navodi istraživača da su vozači skupljih marki vozila, kao što su Mercedes, BMW ili Volvo, u pravilu skloniji davanju mita za učinjene prekršaje.

Bilo kako bilo, davanje mita je dugogodišnji, opće poznat trend u svijetu, regionu ali i u Bosni i Hercegovini.

MUP Kantona Sarajevo na svom Instagram profilu objavljuje video kojim postiču vozače da ne daju mito policijskim službenicima, nego da suprotno tome svaki vid korupcije prijave nadležnim organima.

https://www.instagram.com/p/CC-5bjKhgA7/?utm_source=ig_web_copy_link

Korupcija u policiji može značajno narušiti spremnost građana za suradnju s policijom, što uzrokuje smanjenje učinkovitosti rada policije i gubitka povjerenja građana.

Prijaviti korupciji možete i na OVDJE

Korupciju u policiji teško je dokazati

Tužioci i zvaničnici unutrašnjih kontrola tvrde da je korupciju teško dokazati i da je to glavni razlog za veliki broj odbačenih pritužbi.

Mustafa Bešić, načelnik Jedinice za profesionalne standarde MUP-a Kantona Sarajevo, smatra da određene zakonske odredbe onemogućavaju inspektorima odjela unutrašnje kontrole da uspješnije obavljaju svoj posao.

‘Imamo ograničene mogućnosti istražnih radnji’, kaže Bešić.

Kada za to postoji osnovana sumnja, tužilaštvo i policija mogu pribjeći metodama telefonskog prisluškivanja, tajnu prismotru, korištenje prikrivenog istražitelja ili doušnika. Međutim, sudije ove istražne radnje dozvoljavaju samo u slučajevima težih oblika korupcije. (CIN 2007 godina)


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija