Jedna vakcina protiv korone će koštati od 2,5 do 10 eura

Jedna vakcina protiv korone će koštati od 2,5 do 10 eura


Farmaceutski koncerni širom svijeta takmiče se ko će prije na tržište plasirati vakcinu protiv COVID-a 19.

Sada su neki od njih otkrili i koliko bi jedna vakcina mogla koštati. Francuska farmaceutska firma Sanofi otkrila je da bi cijena trebala biti manja od 10 eura po dozi.

– Treba vakcinisati milijarde ljudi. Konačnu cijenu još nemamo, no ona će biti manja od deset eura – rekao je Olivier Bogillot, predsjednik kompanije u intervjuu za radio stanicu France Inter.

Prilikom posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jednom pogonu te kompanije, iz Sanofija su najavili da će u razvoj i proizvodnju vakcina uložiti 610 miliona eura. Mjesec dana kasnije Sanofi i britanski konkurent GlaxoSmithKline objavili su da su s američkom vladom postigli sporazum o razvoju cjepiva vrijedan nekoliko milijardi dolara.

Već ranije konkurentska britansko-švedska firma AstraZeneca najavila je da bi njihova vakcina mogla koštati oko 2,5 eura po dozi. S obzirom na to da je na svijetu trenutno 7,8 milijardi ljudi i da su svi ugroženi od virusa, jasno je da bi globalno cijepljenje svjetskoj farmaceutskoj industriji moglo donijeti nekoliko desetaka milijardi eura prihoda, a svjetskim vladama podjednako velik trošak.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija