Ko gubi, a ko profitira od takse sa sarajevskog aerodroma

Ko gubi, a ko profitira od takse sa sarajevskog aerodroma


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o obustavljanju takse po odlaznom putniku sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo za razvoj zračnog prometa do 31. decembra 2021. godine.

Ukidanje ove naknade trebalo bi rezultirati smanjenjem cijena avionskih karata na zadovoljstvo putnika, kao i aviokompanija koje saobraćaju sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Taksa je uvedena na osnovu odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 2005. godine radi razvoja civilnog zrakoplovstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, a primjenjivala se samo na kompanije koje posluju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Naknada od 10 eura po odlaznom putniku sa sarajevskog aerodroma korištena je uglavnom za rekonstrukciju i razvoj još dva aerodroma u Federaciji Bosne i Hercegovine (mostarski i Međunarodni aerodrom Tuzla). Prošle godine je sarajevski aerodrom naplatio 11.272.191 KM spomenutog poreza, navodi blog Flyingbosnian.

Ironično je da glavni aerodrom u zemlji ubire ovaj porez samo da bi podržao Zračnu luku Mostar, koja je djelimično u vlasništvu strane kompanije – Zračne luke Zagreb. To, također, korenspondira s aerodromom Tuzla, koji podržava stranu aviokompaniju “Wizz Air”, sa ogromnim popustima za rad aerodroma sredstvima prikupljenim na aerodromu Sarajevo, navodi ovaj blog.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija