Bh. kamp kućice osvojile tržište Njemačke

Bh. kamp kućice osvojile tržište Njemačke


Luksuzna kamp-prikolica Derubis Caravan dužine sedam i širine 2,4 metra napravila je bum nedavno u njemačkom Düsseldorfu na najvećem svjetskom sajmu kampera i opreme za kampiranje Caravan Salon. Bila je ovo svjetska premijera, jedina na sajmu, kamp-prikolice koja bi se uskoro trebala predstaviti i na sajmu u švicarskom Bernu.

Radi se o novom proizvodu kompanije Derubis Yachts iz Viteza, koja se na svjetskom tržištu proslavila luksuznom bh. jahtom Derubis Fly 44. Sve je izgrađeno u njihovom brodogradilištu u Vitezu, u srcu Bosne.

– Imamo puno narudžbi. Prodali smo proizvodnju za cijelu narednu godinu. Nadam se da će i drugi proizvođači iz BiH slijediti naš put, kaže Denis Kraljević, direktor i vlasnik firme koja se na svjetskom tržištu proslavila luksuznom jahtom proizvedenom u BiH.

SVE SE MOŽE NAPRAVITI

Učestvovali su na najjačim svjetskim sajmovima jahti i kamp-prikolica. Kao da su bili u dva sporta na olimpijadi i ostvarili uspjeh

– Limit ne postoji. Ko priznaje granice, taj je ograničen. Mi ne damo nikome da kaže da je bolji od nas. Izabrali smo najjače sajmove i za brod i za kamp-prikolice i oduzeli show nekima u njihovoj zemlji. Protiv nas je u trenutku kada smo tamo išli bilo 20-ak jakih multinacionalnih kompanija koje rade po 20.000 jedinica godišnje. Oni su imali štandove od po hiljadu i više kvadrata, sa restoranima i silnim marketingom, a mi smo došli sa jednom prikolicom na štand od 40 kvadrata i pobudili silnu pažnju. Tržište bogatih ljudi, bogatih država, željno je noviteta, tehnički boljih rješenja, a tu imamo ogromnu šansu. Svugdje u svijetu smo prihvaćeni kao najbolji majstori, kao najbolji inženjeri, a ovo je samo rezultat, kazao nam je direktor i vlasnik Derubis Yachts Denis Kraljević.

Svojim novim proizvodom pokazali su, kaže, “ko smo, šta smo i od kuda smo” i na ovaj način najbolji su ambasadori BiH.

– Kad smo krenuli na sajam, imali smo nelagodan osjećaj da ćemo zbog toga što smo iz BiH biti stavljeni u drugi plan. To je bilo realno za očekivati. Međutim, proizvod određuje i interes kupaca i interes medija, pa smo iskoristili njegovu vrijednost. Bez ikakvih veza smo uspjeli napraviti to da ljudi dođu kod nas i cijene proizvod. To je ta čarobna formula. Okupiti iz BiH kroz klastere najbolje što postoji i predstaviti sve što imamo svijetu. Jer, svijet je željan inovacija. Možda nismo ni svjesni koliko znamo i možemo. Uspjeh je pokazatelj drugim kompanijama iz BiH kako da reagiraju, kaže Kraljević.

Iskustva sa brodom su, dodao je, prenijeli na iskorištavanje prostora u kamp-prikolici. Stvorili su nešto nevjerovatno: kad uđete u kamp-prikolicu, naprosto ne možete vjerovati da je pravi, moderno uređen stan, stao u taj prostor. Tu su mala spavaća soba, dnevni boravak od deset kvadrata, mini kuhinja, kupaonica od tri kvadrata.

– Kad znate šta hoćete i ne gledate druge kako rade, možete to stvoriti. Već smo sa njemačkim kompanijama sklopili dvadesetak ugovora za distribuciju naših kućica. To da njemačke kompanije stoje u redu sa molbama da budu naši dileri, najveća je vrijednost za jednu kompaniju iz BiH. Druga stvar je što su nam u Düsseldorfu prilazili direktori sajmova iz Berlina, iz Berna… i pozvali nas da dođemo besplatno. Smjestili su nas u kategoriju gdje bi nas svaki sajam volio imati. Proizvod je kompletno naš i sa njim smo uspjeli pobuditi pažnju. S ovim smo jako zadovoljni, tržište je zadovoljno, imamo puno narudžbi, prodali smo proizvodnju za cijelu narednu godinu. Svi stručni časopisi su pisali o nama, dobili smo nagrade. Nadam se da će i drugi proizvođači iz BiH slijediti naš put, kaže Kraljević.

RADOM SVE POKAZATI

Svijetu, veli, nedostaje noviteta. U posljednjih desetak godina bilo ih je puno u telefoniji, IT industriji, ali ne i u ostalim oblastima.

Derubis Caravan je jedinstvena kamp-prikolica, monolitna, integralna, futurističkog izgleda, luksuzne unutrašnjosti

– Moramo misliti što će biti s nama sutra, kako zadržati mlade u BiH, kako napraviti proizvod koji će neko prepoznati u svijetu po tehnici i tehničkim dostignućima, a ne da nas poznaju samo po ratu i da smo zemlja slučaj. Ne možemo očekivati da naš posao radi netko drugi. Mi moramo to raditi i pokazati ko smo i što smo, kaže Kraljević.

Derubis Yachts ne koristi nikakva sredstva od države, ne očekuje od države nikakvu pomoć, niti je traži.

– Država nije bogata i ne možemo ni očekivati pomoć. Razloge za to što nije bogata treba tražiti u politici. Svatko bi da je trener neke reprezentacije, a nema uspjeha, davno dobio otkaz. Zašto ovi ne dobijaju kod nas, ne znam. Mi smo privrednici, moramo raditi samostalno, naglasio je Kraljević.

Uspjeh je donio i obaveze Derubis Yachtsu da pokuša proširiti proizvodnju, da zaposli još ljudi, da napravi još jednu tvornicu u BiH… Postali su zanimljivi svima, nude im se i banke da ih prate, što je pokazatelj da svi vjeruju u njih.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija