U Hadžićima građani daju rijeku za junicu: Kanalizacija se slijeva u rijeke, nesnosan smrad se širi kilometrima daleko

U Hadžićima građani daju rijeku za junicu: Kanalizacija se slijeva u rijeke, nesnosan smrad se širi kilometrima daleko


Kanalizacija se slijeva u rijeke, potoke, kanale, nesnosan smrad se širi kilometrima daleko, a niko ne reaguje

 

Rijeke, potoci, kanali u općini Hadžići su ekološke bombe. Niko ne vodi računa o kanalizaciji, otpadnim vodama, septičkim jamama čiji sadržaj završava u koritima rijeka, a odatle se širi zrakom i zemljom kroz Tarčin, Pazarić, Osenik, Vukoviće, Lokve, Miševiće. Nema ni službene evidencije broju oboljelih, iako se sve glasnije govori o povećanom broju Hadžićana koji obolijevaju od onkološkiih i autoimunih oboljenja koji se mogu dovesti u direktnu vezu sa zagađenjem piše Crna-Hronika.

– Desetine kilometara cijevi je općinsko preduzeće Komunalac položilo u zemlju, ali te cijevi nikada nisu profunkcionisale niti su prikopčane na sistem. Budžet Općine Hadžići iznosi oko 20 miliona KM, od toga novca građani ne vide ni marku.

Napravljeno je nekoliko “arapskih naselja”, hotel, općina je uzela milione maraka za zemljište, rentu, uređenje građevinskog zemljišta, a nijedno naselje nije dobilo školu, igralište, rasvjetu. Svugdje su investitori dobili obavezu da prilikom izgradnje novih objekata obnove vodovodnu ili kanalizacionu mrežu, saniraju klizište, urede putnu infrastrukturu, da investiciju osjete i građani, samo u Općini Hadžići to nije slučaj.

I da stanje bude još gore, kanalizacija iz svih tih novih objekata se slijeva u naše rijeke bez ikakvog prečistača, priča nam Hadžićanin koji tvrdi da građani šute zbog sitnih interesa, straha od osvete, ali i zato što smatraju da sami ne mogu promijeniti ništa.

Životom brane rijeke

Dok se u nekim bh. gradovima životima brane rijeke, jer voda i jeste život, u Hadžićima, tvrdi naš sagovornik rijeke prodaju za plastenik, junicu, u najboljem slučaju motokultivator ili sjeme za sadnju. Građani sve ovo vide i znaju, ali ih je strah da se zamjere onima koji suvereno vladaju općinom posljednjih 20 godina.

– U Tarčinu je najkritičnije. Osim uže urbane jezgre, sve otpadne vode se skupljaju u jedan sistem i slijevaju u rijeku Bijelu, pa čak i kanalizacija jednog od najpoznatijihi hotela u Tarčinu. Na području Tarčina Općina Hadžići je prodala oko 500 duluma zemljišta, uzela 10-ak miliona KM i na jednom dijelu je i napravljen taj hotel. A građani zauzvrat nisu dobili ništa, osim zagađivača rijeke jer se fekalije slijevaju u rijeku u naselju Čičke.

I za “arapsko naselje” Osenik uzeto je nekoliko miliona KM za uređenje građevinskog zemljišta, rentu. Građani su očekivali da će se uložiti u saobraćajnu infrastrukturu, kanalizacionu mrežu, a oni su svoju kanalizacionu mrežu sveli iz Osenika u Kazinu baru, potok koji teče od Osenika do Tarčina i ulijeva se u rijeku Bijelu pa dalje nastavlja prema Crnoj rijeci.

U naselju Korča je izgrađeno nekoliko farmi pilića bez uređene odvodnje otpada, pa sve završava u rijeci, objašnjava ovaj Hadžićanin koji navodi da je broj stanovnika Tarčina manji za 50 posto u odnosu na period od prije 10 godina. Omladina odlazi jer ne vidi budućnost ovdje, nemaju nikakve sadržaje. Čak se zatvaraju i područne škole.

– Zbog nebrige vlasti za sve što se dešava izvan glavne ulice u Hadžićima naša djeca odlaze i umjesto da jačamo domaćinstva, širimo i obogaćujemo sadržaje da zadržimo djecu, svjesno i namjerno se gase naselja i sela u Općini Hadžići, dodao je ovaj Hadžićanin.

Pusta sela i naselja

Prilikom izgradnje Koridora Vc koji prolazi kroz Tarčin Autoceste FBiH su trebale izgraditi primarni kanalizacioni vod sa seperatorom od Vukovića do Tarčina u koji bi se uključila sva sela od Ivana pa nadalje, građani su ponovo izigrani.

– Auto-put je Tarčinu uzeo dušu i to nikoga ne zanima. I u Pazariću je samo urbani dio naselja obuhvaćen kolektorom i sve se ispušta u potok u naselju Kahrimani na izlazu iz Pazarića prema Zoviku. Čak i otpadne vode iz Zavoda Pazarić završavaju u rijeci Krupoj u Zoviku.

U Lokvama “arapsko naselje” Crepljani nema riješenu kanalizaciju koja također završava u nekoj od rijeka, potoka, rupa, kanala. U Miševićima je nekoliko hiljada stanovnika i većina ima septičke jame. Ali, to više niko ne prazni pa sve pliva okolo po zemljištu, livadama, niz ceste. Niko ne zna koliko je novca uloženo u izgradnju kolektora Hadžići-Pazarić-Resnik, a taj kolektor nikada nije profunkcionisao, govori sagovornik za Crnu-Hroniku.

U lokalnom ekološkom akcionom planu Općine Hadžići 2020.- 2030. između ostaloga je navedeno da je kanalizacioni sistem Tarčin započet 1984. i nije okončan u cjelosti. Trenutno je izgrađeni dio sistema direktno uključen u vodotok rijeke Bijele (sliv Bjelašnica i Korča), bez uređaja za prečišćavanje.

Isti ne pokriva cijelo područje Tarčina, nego je uključeno oko 53 posto korisnika vodovodnog sistema “Mehina luka” Tarčin. Kanalizacioni sistem “Pazarić” je također nezavršen u odnosu na predviđenu projektnu dokumentaciju, sa urađenim privremenim ispustom u rijeku Zujevinu, bez ikakvog uređaja za prečišćavanje. Predviđeno je spajanje kanalizacionog sistema “Pazarić” sa kolektorom Hadžići-Blažuj. Na sistem je priključeno 30 posto ukupnih korisnika vodovodnog sistema “Kradenik” Pazarić.

Potrebno je nastaviti izgradnju sistema, kao i kanalizacije za pojedina naselja kojima gravitira sistem. Kanalizacioni sistem “Hadžići” je djelimično prespojen na novoizgrađeni kolektor Hadžići-Blažuj, a dio sistema je direktno uključen u vodotok rijeke Zujevine. potrebno je nastaviti izgradnju sistema, kao i kanalizacije za pojedina naselja kojima gravitira sistem.

Na kanalizacioni sistem i kolektor Hadžići je priključeno oko 55 posto korisnika vodovodnih sistema “Krupa” Hadžići, “Bijele vode-Ormanj I” Hadžići i “Malotina” Binježevo.

Uprkos svemu navedenom u akcionom planu u Općini Hadžići se ništa nije promijenilo, ili jeste, ali nagore!


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija