SDA-ovci su pobjegli u hodnik: “Nisu smjeli glasati za ovaj zaključak!”

SDA-ovci su pobjegli u hodnik: “Nisu smjeli glasati za ovaj zaključak!”


Predsjednik NiP-a i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je kako nije tačno da je većina odbila zaključke SDA koji se odnose na slučaj Džene Gadžun već je tražila da se proširi kako bi sve zdravstvene ustanove odgovarale jednako.

“Tražimo od Vlade KS da dodatno analizira i utvrdi odgovornost svih pojedinaca, ljekara, rukovodilaca javnih i privatnih ustanova u zdravstvu koji su svojim djelovanjem i greškama odgovorni za nesretni događaj, smrt djevojčice Džene Gadžun.

Tražimo da odmah nakon toga pokrenu smjenu svih onih čije su greške ustanovljene i dokumentovane od strane nadležnih institucija, sudova, ombdusmena za ljudska prava i inspekcija, a kao posljedicu su te greške uzrokovale smrtne slučajeve ili teže posljedice po zdravlje pacijenata”, bio je zaključak koji je trebao biti dodan SDA-ovom prijedlogu.

No, Konaković kaže da su zastupnici SDA pobjegli u hodnik skupštinske sale kada se glasalo o ovom zaključku.

“Pobjegli su zato jer se ovo odnosi i na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Sve ostale stranke su glasale za ovaj zaključak. To je bio uslov da podržimo većinu zaključaka SDA, odnosno drugi dio gdje se kaže da trebaju odgovarati svi i proširi na one za koje imamo inspekcijske i presude sudova. Naša želja je bila da se ne politizira, ali SDA je htjela da se politizira. Naravno, nisu smjeli glasati za ovaj zaključak jer se u jednom dijelu sigurno tiče i KCUS-a”, dodao je.

Na kraju je zaključak usvojen, bez glasova “za” zastupnika iz Stranke demokratske akcije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija