Čengić poručio Vladi FBiH: Povećanje plata parlamentarcima je neustavno

Čengić poručio Vladi FBiH: Povećanje plata parlamentarcima je neustavno


Naglašava da je povećanje plate parlamentarcima u toku mandata zabranjeno članom 14. dijela Ustava koji govori o Parlamentu FBiH

Zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić postavio je Vladi FBiH zastupničko pitanje u kojem traži odgovore Vlade FBiH da li planira povećanje osnovice za uposlene na nivou FBiH, te ukoliko planira povećati osnovicu, kako planira ispoštovati Ustav FBiH koji propisuje da se parlamentarcima u toku mandata ne mogu povećati primanja.

– Povećanje osnovice za uposlenike i državnu službu je stvar sindikata i Vlade FBiH te njihovog dogovora. Trenutne plate parlamentaraca su prilagođene troškovima života, a i povećane su u ovom mandatu na osnovu sporazuma sa kraja prošlog mandata – stiče Čengić.

Naglašava da je povećanje plate parlamentarcima u toku mandata zabranjeno članom 14. dijela Ustava koji govori o Parlamentu FBiH.

Član 14. iz Ustava FBiH glasi: “Članovi oba doma bit će plaćeni kako je utvrđeno zakonom. Plaća se neće povećavati ili smanjivati tokom izbornog mandata, osim za prilagođavanje troškovima života. ”

Čengić podsjeća da je prema zakonu o budžetima u decembru mjesecu već trebao biti usvojen nacrt budžeta i pripremati se usvajanje prijedloga budžeta za narednu godinu.

– Međutim ova nenarodna vlada koja nema legitimitet Parlamenta ni ove godine ne poštuje zakone prilikom usvajanja budžeta. Tako da još ne znamo kako je planiran budžet FBiH, te da li je planirano povećanje plata zbog čega sam odgovore tražio kroz zastupničko pitanje – dodaje Čengić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija