Ako HDZ-u ne odgovara ovakva FBiH, zašto ne povuče svoje ljude sa direktorskih pozicija?

Ako HDZ-u ne odgovara ovakva FBiH, zašto ne povuče svoje ljude sa direktorskih pozicija?


Dunović kaže kako su prethodne tri godine pokazale da je Dom naroda Parlamenta FBiH mjesto najveće blokade, dok Martinović smatra da je problem većina

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, gostujući u četvrtak u Dnevniku FTV-a, govorio je o pregovorima o izbornoj reformi, koji su održani u Neumu uz međunarodnu medijaciju, a koji su okončani bez političkog dogovora. On je, između ostalog, rekao da predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću odgovara situacija u kojoj bi Željko Komšić ostao u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, čime bi Čović, kako kaže, riješio izbornu kampanju.

STOTINU POZICIJA

– On onda i dalje ostaje šef svim Hrvatima. Bojim se da njemu odgovara da ostane Komšić gdje jeste, da je riješio kampanju, da je tada nesporni vođa svih Hrvata, da nema konkurenciju unutar korpusa hrvatskog izbornog tijela i zadržava sve mehanizme da koči tri godine Federaciju. I uspijeva da dobije veći udio kolača u podjeli vlasti, rekao je Izetbegović.

Pozicija člana Predsjedništva BiH je, kaže, simbolička, dodajući da Hrvati iz HDZ-a imaju barem stotinu pozicija više nego što im Ustav garantuje.

– Kada čovjek odbije nešto što je gospođa Eichhorist predložila, koja sasvim sigurno želi da pomogne Hrvatima i njemu, onda mora biti razlog zašto to radi. Ja sumnjam, ne mogu tvrditi, da je njemu za ovaj turnus dobro da sačuva monopol, liderski monopol kod hrvatskog naroda kroz slučaj Komšić, potcrtao je Izetbegović dodavši da se tokom razgovara zalagao za funkcionalnost FBiH, uz naglasak da je treći entitet nemoguće napraviti.

– Ne bih rekao da je to krajnji cilj. Jednostavno, možda i nemaju snage gospodin Čović i ljudi uz njega da postave stvari onakve kakve jesu. Da kažu mi moramo u Federaciji ove mehanizme deblokade dopustiti, Dom naroda svesti isključivo na vitalni nacionalni interes, nemamo pravo blokirati sve, stavljati veto na sve, možemo štititi samo vitalni nacionalni interes. Dakle, nemaju snage u ovom času da to iznesu, jer nije tad lako izaći na izbore. Tada mu se može desiti da izgubi izbore, da dobije jaku konkurenciju unutar hrvatskog korpusa. Ovako su oni svi zbijeni uz jednog lidera i zadržavaju sve osim jedne pozicije, kaže Izetbegović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija