Zbog nelegalne šupe Forto i Mandic stopiraju gradnju dionice od 23,5 miliona KM

Zbog nelegalne šupe Forto i Mandic stopiraju gradnju dionice od 23,5 miliona KM


Novi izgovor nesposobnjakovica zašto ne mogu produžiti misiju Nenadiceve vlade

Radovi na Prvoj transverzali su zamrli, odavno nema ni radnika ni mašina na gradilištu ovog kapitalnog projekta u Kantonu Sarajevo.

Jedan od kocnicara ovog projekta su nerad i nesposobnost aktuelne Vlade KS, s Edinom Fortom (Naša stranka) na celu, i Opcine Centar koju vodi njegov stranacki kolega Srdan Mandic. Posljednji primjer javašluka i nesposobnosti dvojca iz Naše stranke jeste bespotrebno odugovlacenje u vezi s uklanjanjem nelegalne šupe!

Predmet je bio na Opcinskom sudu, a onda ga je Sud vratio na ponovno postupanje Opcini Centar, pošto Opcina, kada je provodila javnu raspravu, nije obuhvatila sve objekte, i legalne i nelegalne. Predmet je Opcini vracen 1. novembra, no do danas nije vracen Sudu.

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo je implementator ovog projekta, osigurali su i izvodace radova – Zavod za izgradnju KS vrši nadzor, a Vlada FBiH osigurava sredstva. No, zapelo je u imovinskopravnim odnosima. Problem je nastao kod objekta koji je u vlasništvu porodice Šahinpašic, a koji aktuelna kantonalna i opcinska vlast ne umije da riješi i nastavi misiju prethodne Vlade KS Marija Nenadica. Procijenjeno je da ce za rješavanje zemljišnopravnih pitanja na dionici od Kranjceviceve ulice do Velešica biti neophodno 23,5 miliona KM, no sada je sve zamrlo.

Tako je generacijski projekt vrijednosti više od 300 miliona KM zaustavljen

Eksproprijaciju i izuzimanje zemljišta rade Opcina i Zavod za izgradnju. Nama je u interesu da se to što prije završi jer bismo mogli doci u situaciju da izgubimo sredstva od Vlade FBiH jer sve predugo traje. Mi smo pisali urgencije Sudu, nismo znali da je predmet vracen Opcini. Sud nas je obavijestio da su vratili predmet 1. novembra i da do danas još nemaju povratnu informaciju. Sud je uzeo sve predmete što se tice Prve transverzale u prioritetno rješavanje – kazao je u izjavi za “Avaz” Selmir Kovac, direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

Reagirao je i vijecnik SBB-a u Opcini Centar Sulejman Memo Haljevac, rekavši kako svakodnevno na vidjelo izlazi sav nerad aktuelne vlasti.

Godina nerada opcinske administracije i nacelnika opcine Centar Srdana Mandica nam je pokazala da jedan jedini centimetar nismo uradili na Prvoj transverzali. Ali šta i ocekivati kada nacelnik nije u stanju uraditi pet stepenica u ulici Buka, riješiti nam klizišta i najosnovnije stvari, od cistoce pa dalje. Nadam se da ovo nije igra premijera KS Edina Forte i Srdana Mandica i klasicno prebacivanje loptice. Njih jedna šupa sprecava da nastave gradnju kapitalnog projekta kakva je Prva transverzala – naveo je Haljevac.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija