Russian servicemen march during the Victory Day parade, marking the 71st anniversary of the victory over Nazi Germany in World War Two, at Red Square in Moscow, Russia, May 9, 2016. REUTERS/Sergei Karpukhin – RTX2DF2A
Putin šalje vojsku u istočnu Ukrajinu: Vojska ide u “mirovnu misiju”

Putin šalje vojsku u istočnu Ukrajinu: Vojska ide u “mirovnu misiju”


 

PREMA odluci koju je danas potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin, ruska vojska bit će poslana na istok Ukrajine u “mirovnu misiju”. Naime, odluka i priznanju dva proruska separatistička teritorija kao neovisne države uključuje i odredbu prema kojoj će ruska vojska u tim republikama “održavati mir”. Pojednostavljeno, to znači da je Vladimir Putin odlučio poslati rusku vojsku na istok Ukrajine.

Posljednjih dana došlo je do eskalacije situacije između Rusije i Ukrajine, a paralelno s time stižu dramatične izjave zapadnih sila o tome da je invazija Rusije na Ukrajinu pitanje trenutka i da se sprema potpuni napad.

Ključni događaji danas:

Putin je poslao rusku vojsku u “mirovnu misiju” u dvije proruske separatističke republike na istoku Ukrajine

Putin potpisao priznanje Donbasa u izravnom TV obraćanju, EU i SAD odmah najavile sankcije
Rusija priznaje pobunjene ukrajinske regije kao neovisne republike, potvrdio je Kremlj
Desetak europskih avioprijevoznika objavilo je da suspendira ili otkazuje letove u Ukrajinu
Velika Britanija kaže da je ruski “plan invazije već počeo”

Ruske snage stvaraju popise identificiranih Ukrajinaca koji će biti ubijeni ili poslani u logore u slučaju invazije, navodi se u pismu koje je SAD poslao šefici UN-a za ljudska prava. Kremlj odbacuje te optužbe

Rusija tvrdi da je ubila pet ukrajinskih “sabotera”, Kijev to negira

Macron pokušava dogovoriti summit Joea Bidena i Vladimira Putina. Biden je pristao uz uvjet da Rusija ne izvede invaziju, a Putin kaže da još nema konkretnih planova za sastanak
SAD ima obavještajne podatke koji ukazuju na to da su ruskim zapovjednicima poslane naredbe da krenu s napadom na Ukrajinu, prema dvojici američkih dužnosnika i još jednom izvoru upoznatom s američkim obavještajnim službama

Nove satelitske snimke Maxara pokazuju pojačanu aktivnost među ruskim postrojbama u blizini sjeveroistočne granice Ukrajine

Prema posljednjoj procjeni američkih obavještajnih službi, Rusija sada ima blizu 75% svojih konvencionalnih snaga usmjerenih protiv Ukrajine

Zapovjedništvo združenih snaga Ukrajine je objavilo da su separatisti koje podržava Rusija pokrenuli “tešku vatru” na vlastiti teritorij u nastojanju da “lažno optuže oružane snage Ukrajine i dodatno eskaliraju situaciju”

Putin odlučio da vojska ide na istok Ukrajine u trenutku kad je potpisao priznanje separatista

Kako javlja BBC News, Putinova odluka o priznanju separatističkih teritorija na istoku Ukrajine sadrže odredbu prema kojoj će ruska vojska “raditi na očuvanju mira” u tim područjima.

U odluci se ne specifira što to točno znači, ali BBC navodi kako stručnjaci u Ukrajini i Rusiji navode kako Putin sada i službeno može poslati vojsku u pobunjenička područja na istoku Ukrajine.

Moskva je dosad u mnogo navrata odbacivala optužbe Ukrajine i njezinih zapasnih saveznika da je ruska vojska već u Donjecku i Lugansku.

 

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron osudio je odluku ruskog kolege Vladimira Putina da prizna neovisnost proruskih separatističkih regija na istoku Ukrajine i zatražio da se Moskvi uvedu ciljane europske sankcije, priopćila je Elizejska palača.

Macron je zatražio izvanredan sastanak UN-ova Vijeća sigurnosti, osudivši jednostrano kršenje međunarodnih obveza Rusije i povredu ukrajinskog suvereniteta, navodi se u priopćenju.

Macron je također sazvao hitnu sjednicu nacionalnog vijeća sigurnosti na temu najnovijeg razvoja događaja povezanog s Ukrajinom.

Podsjetimo, Putin je priznao dvije odmetnute pokrajine na istoku Ukrajine, povećavajući uloge u krizi za koju Zapad strahuje da bi mogla izazvati rat širih razmjera. Britanski premijer Boris Johnson rekao je da Zapad sada treba izvršiti što veći pritisak na Rusiju.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija