Nogometaš iz Ukrajine: Hoću da idem u rat, ali se ne znam kretati ni koristiti pušku

Nogometaš iz Ukrajine: Hoću da idem u rat, ali se ne znam kretati ni koristiti pušku


Ukrajinski nogometaš Leganesa koji igra na posudbi u Sporting Gijonu Vasilj Kravets jedan je od igrača koji je najglasnije komentarisao sukob u Ukrajini rekavši kako je za sve kriv isključivo Vladimir Putin, a ne Rusija kao država.

On je rekao da je Ukrajina zemlja koja samo želi živjeti u miru, a onda je istakao da je spreman za povratak u svoju državu kako bi im pomogao u ratu.

Ipak, kaže kako nije obučen za vojne sukobe jer ne zna koristiti pušku, niti se kretati, no da je bez obzira na to obaveza svakog Ukrajinca da brani svaki dio teritorije ove države.

“Tako smo s*ebani… Ubijaju ljude, civile, bolesnike… Za sve je kriv Putin, ne želim reći da je kriva Rusija, već Putin. Mi smo zemlja koja želi živjeti u miru, ne želimo napadati bilo koga i svi želimo samo mir”, rekao je Kravets na početku intervjua za špansku Marcu pa nastavio:

“Reći ću istinu: Želim ići u rat i pomoći svom narodu. Ali, ne znam kako im mogu pomoći jer ne znam kako pucati, ne znam kako se kretati niti kako puniti pušku, ali istina je da im želim pomoći. Da mogu otići, otišao bih sigurno u borbu za odbranu naše teritorije. To je obaveza za sve Ukrajince.”

Dalje je rekao kako živi u konstantnom strahu za svoju porodicu i da mu je jako teško gledati svoju suprugu koja plače od osam do 10 puta na dan. Još jednom je ponovio da je za sve kriv predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Gotovo sve naše zračne luke su blokirane. Ako mojoj zemlji trebaju svi da je brane, onda ću ja otići tamo. Razgovarat ću sa svojim klubom da vidim da li će me pustiti. Zovem svoju porodicu i kažem im da se razvesele, a oni se samo zahvale jer ne mogu ništa drugo. Prođe 30 minuta i opet ih zovem…”, kaže ovaj nogometaš i dodaje:

“Uopšte ne spavam, mama me zove jer čuje pucnje. Treniram, ali mislim samo na svoju zemlju i svoju porodicu. Moja žena plače 8-10 puta dnevno, to je nešto nevjerovatno… Hvala vam što moju poruku čuje čitav svijet. Sve je kriv Putin, samo Putin.”

Ruske snage jučer su ušle kopnom, morem i zrakom, što je izazvalo salvu međunarodnih osuda i sankcija, ali i pitanje mnogih – šta je Putinov plan za Ukrajinu?

Zvaničnici u zemlji vjeruju da je plan Rusije da zbaci ukrajinsko rukovodstvo i uspostavi prorusku vladu. Te strahove podijelio je i američki državni sekretar Antony Blinken, koji je u četvrtak rekao da je “ubijeđen” da će Moskva pokušati srušiti ukrajinsku vladu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija