Građani panično podižu svoj novac iz Sberbanke

Građani panično podižu svoj novac iz Sberbanke


Nakon ruske invazije na Ukrajinu korisnici Sberbanke u našoj zemlji postali su zabrinuti za sigurnost svog novca na njenim računima, a sve je intezivirano nakon saznanja da je na listi američkih sankcija Sberbank Europe.

Kako saznajemo, jutros je održan sastanak uprave banke s rukovodstvom Agencije za bankarstvo Federacije BiH, a razgovarano je o trenutnom razvoju situacije.

Sastanak je održan kako bi se razmijenile informacije o mogućim reperkusijama sankcija i kako bi se građani zaštitili na vrijeme, kazao je za naš portal direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.

Sberbanka je stabilana, dobro kapitalizirana i spremna da odgovori potencijalnim izazovima, dodao je te kazao kako će poslovi u ovoj banci teći normalno za sve klijente.

“Naša Sberbanka i dalje je indirektno u ruskom vlasništvu, jer proces otkupa još nije završen. Vlasnik naše Sberbanke je Sberbanka u Beču, dakle nije direktno Moskva. Mi smo jutros imali kontakt i s guvernerom Centralne banke BiH. Dakle, nema mjesta strahu”, rekao je Mahmuzić.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH kažu kako kontaktiraju američke institucije da se informiraju šta konkretno podrazumijevaju ove sankcije piše Klix

NI HRVATI nisu ostali mirni na najavljene sankcije ruskoj banci Sberbank.

Podsjetimo, sankcije prema ovoj ruskoj banci sinoć je donio SAD. EU također najavljuje sankcije ruskom bankarskom sektoru.

U Zagrebu se pred poslovnicom Sberbanke stvorio red, ljudi podižu novac s računa

Red ispred banke u Splitu

Jutros se ispred bankomata ove banke u Splitu stvorio poprilično velik red.

“Tko zna kako će ovo završiti. Ne želim ostati bez svoje gotovine. Podignut ću sav novac. Što je sigurno, sigurno je”, kazala je jedna žena za Dalmaciju danas.

Ubrzo očekujemo i službeni stav ove banke.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija