Stranačka zapošljavanja u Domu zdravlja Lukavac: Najbolji na konkursima bliski SD-u i DF-u

Stranačka zapošljavanja u Domu zdravlja Lukavac: Najbolji na konkursima bliski SD-u i DF-u


Da su konkursne procedure u javnim ustanovama samo formalnost pokazuje primjer kojeg donosimo u nastavku. Izvor portala Crna Hronika potvrdio je da se u lukavački Dom zdravlja zapošljavaju skoro isključivo osobe koje su ili direktno članovi vladajućih partija, ili su rodbinskim i drugim vezama bliske članstvu istih.

Ovom ustanovom upravlja Dajana Čolić (DF) koja je na direktorsku poziciju došla nakon smjene kantonalne vlade, gdje je obavljala funkciju ministrice zdravstva. U Upravnom odboru su, kako tvrdi naš izvor, članovi SD-a, PDA i SBiH. Važno je spomenuti i da je gradonačelnik Lukavca Edin Delić iz stranke SD BiH, čije članstvo očigledno nema problema pri zapošljavanju u gradski Dom zdravlja.

Novi konkursi na UKC Tuzla: Novi primjeri nepotizma i stranačkog upošljavanja

Konkursna procedura biva provedena simptomatično, kao što je slučaj u konkursima na Univerzitetsko kliničkom centru u Tuzli, o čemu smo već pisali.

Zapošljavanja na UKC Tuzla: Na konkursu najbolja kćerka doktora sa prosjekom 7.1, stalni angažman dobila i bivša ministrica iz PDA

Odabrani kandidati dobijaju maksimalan broj bodova na usmenom ispitu, dok na pismenom ispitu dobijaju jednako visoke bodove.

Dom zdravlja Lukavac - Konkurs za radno mjesto Medicinska sestra/tehničar

Dom zdravlja Lukavac – Konkurs radno mjesto Medicinska sestra/tehničar

 

Dom zdravlja Lukavac - Konkurs za radno mjesto Medicinska sestra/tehničar

Dom zdravlja Lukavac – Konkurs za radno mjesto Medicinska sestra/tehničar

Tako je zaposlenje u Domu zdravlja Lukvac između ostalih dobila Jasmina Bektić.

Jasmina Bektić - Socijaldemokrate BiH

Jasmina Bektić – Socijaldemokrate BiH

Bektić je na prethodnim lokalnim izborima bila na listi Socijaldemokrata u Lukavcu, u šta se nije teško uvjeriti pogledom na predizborni plakat.

Posao je dobila i Šarić Ajla, kćerka Mirzeta Šarića koji je član Demokratske fronte. Za medicinsku sestru Sadmelu Halilović je pak bilo bitno što joj je muž Mensur u članstvu iste stranke.

Pri odabiru kandidata za ovu poziciju oštećen nije bio ni Vedad Bečić, čiji je otac Šaban vijećnik u Gradskom vijeću Lukavca ispred Socijaldemokrata.

Šaban Bečić potpisuje politički transfer u SD BiH

Šaban Bečić potpisuje politički transfer u SD BiH

SD je, čini se, imao istog kandidata na konkursu za Medicinsku sestru u smjenama kao što je to bio slučaj na prethodnim izborima.

Dom zdravlja Lukavac - Konkurs za radno mjesto Medicinska sestra/tehničar

Dom zdravlja Lukavac – Konkurs za radno mjesto Medicinska sestra/tehničar

Arnasela Veseli je jedna od dvoje zaposlenih nakon zatvaranja ovog konkursa. Ona je, uz podršku sadašnjeg gradonačelnika, bila “nezavisni” kandidat za Općinsko vijeće Lukavac.

Arnasela Veseli

Arnasela Veseli

Naš izvor nije mogao utvrditi stranačku ili rodbinsku povezanost ostalih kandidata. Međutim, možemo zaključiti da se pri maksimalnom bodovanju kandidata na ovom osnovu ne pristupa čisto objektivno.

Međutim, izvor portala Crna Hronika je otkrio da su neke osobe bliske pomenutim strankama zaposlene i van konkursne procedure, što zakon omogućava na određeni vremenski period.

Tako je angažman dobila Adna Ćosićkić, doktorica koja je, prije zapošljavanja u ovoj javnoj ustanovi, potpisala pristupnicu za SD BiH.

POGLEDAJ GALERIJU

Pristupnicu ipak nije morala potpisati doktorica Ema Nuhić, kćerka Nedžada Nuhića koji je predsjednik OO DF Lukavac. Obje doktorice su fotografije sa svog novog radnog mjesta podijelile na društvenim mrežama.

POGLEDAJ GALERIJU

Na društvenim mrežama primjetno je i da se rukovodstvo Socijaldemokrata u Lukavcu bez suzdržavanja kontinuirano hvali novim članstvom, a većim dijelom se radi o mladim osobama. Za očekivati je zato da će, bez obzira na razotkrivanje ovakvog stranačkog filtera, vladajuće stranke nastaviti da jačaju svoje biračko tijelo ovim nemoralnim metodama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija