Ministrica zdravstva Dajana Čolić o stranačkim zapošljavanjima u Lukavcu: Nisam učestvovala u “nemoralnim radnjama”

Ministrica zdravstva Dajana Čolić o stranačkim zapošljavanjima u Lukavcu: Nisam učestvovala u “nemoralnim radnjama”


Nakon što je portal Crna Hronika otkrio stranačka zapošljavanja u lukavačkom Domu zdravlja, našoj redakciji se obratila nova/stara ministrica zdravstva u Vladi TK, Dajana Čolić, inače direktorica ove ustanove u odlasku.

Stranačka zapošljavanja u Domu zdravlja Lukavac: Najbolji na konkursima bliski SD-u i DF-u

“U vašem članku su navedene informacije, koje cijenim neprovjerenim i tumačenjem netačnim, a koje insinuiraju da sam kao direktorica Ustanove učestvovala u, kako je na kraju teksta navedeno, – nemoralnim radnjama” – procijenila je Čolić, čiji demant prenosimo u cjelosti.

“Prije svega, želim da Vas upoznam sa činjenicom da u Upravnom odboru Ustanove, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH, imamo zastupljene predstavnike osnivača Ustanove, u ovom slučaju osobu koju imenuje općinski Načelnik, predstavnika Ministarstva zdravstva TK, te člana iz reda uposlenika, na čije imenovanje saglasnost daje Općinsko vijeće Lukavac.

Nadalje, molim za dodatno pojašnjenje šta tačno podrazumijevate pod pojmom da je „konkursna procedura provedena simptomatično“? Konkursnu proceduru sprovodi Komisija za sprovođenje konkursne procedure, čiji rad, po Pravilniku o prijemu radnika u stalni radni odnos Ustanove, mora biti u skladu sa zakonom i neovisan. Ukoliko imate saznanja i dokaze da je u ovom slučaju rad Komisije bio u neskladu sa Pravilnikom, pozivam Vas da o istom obavijestite nadležne ili upravu Ustanove.

Na osnovu prijedloga i Liste uspješnih kandidata Komisije, direktor Ustanove donosi Odluku o izboru najuspješnijeg kandidata, o kojoj je Ustanova dužna upoznati sve učesnike Konkursa, nakon čega slijedi period predviđen za žalbe. Budući da sam u periodu koji je Zakonom o radu predviđen za odabir uspješnih kandidata, koje navodite u nastavku teksta, bila odsutna sa posla zbog bolesti, moram ispraviti Vašu insinuaciju da sam potpisala Odluku o izboru najuspješnijih kandidata, te bih Vas zamolila da moje ime i moju sliku u naslovu i objavljenom tekstu uklonite.

Kada je riječ o prijemu dvije doktorice na određeno vrijeme zbog potrebe organizacije rada i odlaska ljekara u penziju i na specijalizacije, kolegice su u momentu angažiranja bile registrovane pri Službi za zapošljavanje, kao doktori medicine sa najkraćim periodom studiranja i najvišim prosjekom ocjena tokom studiranja, te su kao takve cijenjene kao najbolji izbor za našu Ustanovu. Pri tome naglašavam da su tokom ljetnjih mjeseci u Ustanovu po istom osnovu primljeni još dvoje kolega, jedno sa područja općine Lukavac i jedno sa područja grada Tuzla. Cilj mi je bio da, u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i potrebama Ustanove, a da bi se omogućila dostupnost i kontinuiranost zdravstvene zaštite na području općine Lukavac, u naredna dva mjeseca na angažman pozovem sve doktore medicine registrovane pri Službi za zapošljavanje, ukoliko bi broj osoba navedene stručne spreme i profila uopšte bio dostatan za potrebe Ustanove, nakon čega je bilo planirano raspisivanje Javnog oglasa za prijem 6 – 8 doktora medicine. Tačan broj ne mogu reći, budući da su u međuvremenu još par kolegica otišle na porodiljsko bolovanje.

U trenutku dok Vam se obraćam ovim dopisom, direktorica sam Ustanove u ostavci, tako da ne mogu sa sigurnošću tvrditi da će se aktivnosti koje sam planirala i ispuniti, ali bih još jednom ponovila zahtjev da se moje ime i prezime i slika uklone iz spornog teksta. Budući da u informacijama o Vašem portalu stoji poziv da Vam građani dostave informacije o dešavanjima u sredinama gdje žive, dajem si za pravo da predpostavim da je ovo jedna od takvih, nažalost neprovjerenih, informacija koja se našla među objavljenim.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija