Danas protest radinika BHRT-a: Na rubu egzistencije!

Danas protest radinika BHRT-a: Na rubu egzistencije!


Radiotelevizija Bosne i Hercegovine je pred gašenjem, a razlog toga jeste što su njeni računi blokirani već treću sedmicu, čime je onemogućeno daljnje funkcionisanje i postojanje.

Glavni razlog blokade računa je nemogućnost BHRT-a da dobije zakonom garantiran prihod od RTV takse, kako to regulira Zakon o javnom RTV sistemu BiH usvojen u Parlamentu BiH 2005. godine.

Radiotelevizija RS, koja prikuplja taksu u entitetu RS i na području Brčko distrikta, od 2017. godine krši pomenuti Zakon i ne uplaćuje BHRT-u pripadajućih 50 posto naplaćenih sredstava. Taj dug narastao je na preko 63 miliona KM na kraju 2021. godine, zbog čega BHRT nije u mogućnosti ispoštovati sve svoje obaveze, među kojima su i redovno plaćanje poreza i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje svojim zaposlenicima.

Zbog svega navedenog, iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u najavili su protest koji će biti održan danas u 12 sati na prvom spratu RTV Doma, kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položak radnika bh. RTV servisa.

Radnici ove kuće su na rubu egzistencije. Račun firme je blokiran zbog dugova za poreze i doprinose. Zarađenu platu nismo primili, a za nekoliko dana ćemo zaraditi i drugu. Naši radnici ne mogu platiti kredite, račune niti osnovne životne troškove. Situacija je još dramatičnija za porodice u kojima oba bračna druga rade u BHRT-u, koje su sada potpuno ostale bez primanja – stoji u pismu zaposlenika BHRT-a.
Naša budućnost je neizvjesna. Neizvjestan je i opstanak BHRT-a, koji je ovoj nemarnoj državi stavljen kao jedan od 14 prioriteta koje treba ispuniti na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Država se tim prioritetom ne bavi nikako, i uporno ignoriše obavezu osiguravanja stabilnog finansiranja javnih servisa u BiH – naveli su radnici BHRT-a u pismu upućenom Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Vijeću ministara BiH, Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH, Vladi Federacije BiH, Vladi Republike Srpske, OHR-u, Delegaciji Europske Unije u BiH, OSCE-u, Ambasadi SAD-a u BiH, Ambasadi Velike Britanije u BiH, političkim strankama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija