(FOTO) Nelegalna iskopavanja zemlje i to na klizištima, nažalost, nisu novost u BiH: Pogledajte šta rade na zemlji Mirnesa Hodžića

(FOTO) Nelegalna iskopavanja zemlje i to na klizištima, nažalost, nisu novost u BiH: Pogledajte šta rade na zemlji Mirnesa Hodžića


Nelegalna iskopavanja zemlje i to na klizištima, nažalost, nisu novost u Bosni i Hercegovini.

Portalu Radiosarajevo.ba javio se Mirnes Hodžić, diplomirani inženjer rudarstva, i ispričao kako se vrše nelegalna rudarska iskopavanja zemlje na području Donje Višće, Živinice, koja pripada njegovoj porodici i to u neposrednoj blizini njegove kuće.

“Rudarski radovi na iskopavanju zemlje su počeli 2020. godine na lokalitetu Donja Višća, Živinice. Ovdje je aktivno klizište, potkopan je dio javnog puta, meni je 14 metara posjeda uništeno. Moja kuća od 1982. godine ima odobrenje za izgradnju, dakle ništa nije nelegalno izgrađeno na ovoj zemlji. Od prvog dana rudarskih radova obaviješteni su nadležni šta se dešava”, priča Hodžić za portal Radiosarajevo.ba.

Ističe kako su na teren dolazili vještaci, predstavnici općine i resornog ministarstva, nadgledali su teren i njemu uputili rok da se iseli, što on nije uradio.

“Tvrde kako se vrši rad po projektu, predviđen je javni put koji ide za Brčko-Banoviće. Moji pomoćni objekti su ugroženi. Meni su nudili nagodbu, podcjenjuju ovu zemlju i ovo što imam, ja ne mogu ništa naći adekvatno za ovo što mi nude kako bih se mogao preseliti sa porodicom. Civilna zaštita je dolazila i ja sam im kazao da ne mogu naći adekvatno mjesto”, tvrdi Hodžić i naglašava kako neće odustati od traženje svoga prava.

Naglašava kako se obraćao svim relevantnim institucijama, pisao je i Nerminu Džindiću, ministru energije, rudarstva i industrije, ali da odgovor nikad nije dobio.

“Cijela situacija je čudna, ja sam inženjen rudarstva i znam kakva je ovo zemlje i šta može na ovom lokalitetu. Federalni inspektor rudarstva Nuraga Duranović dobio je moj dopis i on nije pokrenuo mjeru zabrane radova na ovom lokalitetu. Pisao sam Nerminu Džindiću, nikad odgovor nisam dobio. Ja neću odustati, ako treba cijeli slučaj će završiti na Sudu”, poručuje Hodžić.

Naglasio je kako mu je bivši direktor Rudnika mrkog uglja Đurđevik Samir Suljić dao rok od tri dana da iseli, ali je u međuvremenu uhapšen pa Hodžića niko nije dirao.

Tragom ove priče kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove, koji su potvrdili da su upoznati sa ovim slučajem.

“Federalni rudarski inspektori provode inspekcijski nadzor u oblasti rudarstva, u skladu sa Zakonom o rudarstvu Federacije BiH (Službene novine FBiH, br.26/10), Zakonom o inspekcijama Federacije BiH (Službene novine FBiH, br.73/14) i proizilazećim podzakonskim aktima.

Vezano za izvođenja rudarskih radova na površinskom kopu Višća RMU Đurđevik d.o.o. Đurđevik u mjestu Donja Višća, federalni rudarski inspektori su, nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, subjektu nadzora RMU Đurđevik d.o.o. Đurđevik dana 2.2.2022. godine rješenjem zabranili izvođenje rudarskih radova na dobivanju uglja u istočnom dijelu PK Višća II, dok se ne uradi sljedeće:

Uspostavi obodni kanal koji će spriječiti procjeđivanje oborinskih voda u klizište u istočnom i sjeveroistočnom dijelu PK,
riješe imovinsko-pravni odnosi (ekspropriacija) ugrožene privatne imovine gospodina Hodžić Mirnesa,
izvrši rasterećenje jalovinskih masa iznad ugljenog sloja”, tvrde iz Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Kako ističu na taj način se dopuštaju samo radovi sanacije tog lokaliteta, a eksploatacija uglja se može vršiti na PK Višća na drugim lokalitetima, u skladu sa važećim propisima.

“U izvršenom kontrolnom inspekcijskom nadzoru, postupajući rudarski inspektori su utvrdili da se doneseno Rješenje ne poštuje u potpunosti, te će na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, za one mjere koje nisu otklonjenje, izreći 2 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 4.000,00KM.

Federalna uprava za inspekcijske poslove će, putem federalnih rudarskih inspektora, nastaviti vršiti inspekcijski nadzor u skladu sa ovlaštenjima vezanim za izvođenje rudarskih radova, te poduzimati sve zakonom propisane mjere kako bi se subjekt nadzora pridržavao pozitivnih zakonskih propisa i upravnih akata inspektora.

Napominjemo da smo također upoznati da je između RMU Đurđevik d.o.o. Đurđevik i gospodina Mirnesa Hodžića pokrenuto vještačenje u postupku eventualne eksproprijacije, ali da nije došlo do prihvatanja ponuđene cijene, te da ova Uprava nema nadležnost u smislu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa”, navode za portal Radiosarajevo.ba iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija