Otkrivaju se krivična djela iz prethodnih godina: Zbog Sky aplikacije redom padaju kriminalne grupe

Otkrivaju se krivična djela iz prethodnih godina: Zbog Sky aplikacije redom padaju kriminalne grupe


U proteklih nekoliko mjeseci u Bosni i Hercegovini uhapšeno je na desetine osumnjičenih osoba povezanih sa aplikacijama Sky i Anom. Među uhapšenima su policijski službenici i visoko pozicionirane osobe iz pravosuđa. Istrage u ovim predmetima su u toku, a u narednom periodu najavljuju se i nova hapšenja. Hapšenja i pretresi zbog Sky aplikacije intenzivirana su i u zemljama regije, posebno Crnoj Gori.

Još jedna organizovana kriminalna grupa u Bosni i Hercegovini razbijena je putem sky aplikacije. Posljednja velika akcije SIPE i MUP-a Republike Srpske kodnog naziva IRA, dovela je do hapšenja više od 18 osoba. Sky aplikacija u narednom periodu dovest će i do novih hapšenja, poručuje minstar unutrašnjih poslova Republike Srpske, te naglašava da će se otkriti i neka krivična djela iz prethodnih godina.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS

“Raspakivanjem “Sky” aplikacije dobili smo mnogo novih informacija. Dobili smo mnogo informacija od onih koje smo priveli. Biće još mnogo drugih hapšenja i ovih dana radimo na tome. Svakodnevno privodimo sve veći broj kriminalaca koje kriminalistički obrađujemo i od njih dobijamo mnogo informacija.”

Kako su iz državnog tužilaštva kazali, formirani su i zajednički istražni timovi koji rade na predmetima organizovanog kriminala, prikuplja se obimna dokumentacija, a u okviru istražnih radnji tužitelji su boravili ponovo u Hagu kako bi dogovorili nove aktivnosti sa Europolom a u vezi razotkrivanja sky aplikacije.

TUŽILAŠTVO Bosne i Hercegovine:

“U okviru navedenih predmeta, koji su u vezi sa aplikacijama Sky i Anom, do sada je u proteklih nekoliko mjeseci u Bosni i Hercegovini, lišeno slobode više destina osumnjičenih osoba, među kojima je bilo i policijskih službenika i pravosudnih djelatnika.”

I u regiji se nastavljaju hapšenja koja se povezuju s kriptiranom aplikacijom Sky. U Crnoj Gori danas su uhapšeni ostali članovi kriminalne grupe sina bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice. Uhapšen je i bivši šef obezbjeđenja Vesne Medenice. Sve ovo je pokazatelj kako kažu upućeni u Crnoj Gori da su promjene u pravosuđu odavno bile potrebne te će se u narednom periodu otvoriti krupna pitanja o funkcionisanju pravosuđa.

Nenad Zečević, urednik dnevnog lista “Pobjeda”

“Ono što je jako bitno da se razotkrije do kraja veze između kriminalnog miljea i politike odnosno političkih struktura, dosad su to bile samo neka vrsta pretpostavki međutim sada peko ovih Sky aplikacija imamo konkretne dokaze.”

Ono što je sepcifičnost ove tehnologije, kako kažu stručnjaci, jeste da je on dizajniran na način da sadrži jedan poseban sistem zaštite koji se ne koristi kod standardnih aplikacija. Interesantno je i da je ova sky aplikacija ukinuta i više se ne može koristiti.

Miloš Jovanović, IT stručnjak za sigurnost i direktor OpenLink Grupe, Srbija

“Ljudi koji su mislili da su zaštićeni su se u principu oslanjali na jedan teghnološki mehanizam zašite koji u prinicpu nisu dovoljno poznavali, nisu razumjeli i kako te stvari funkcionišu. Organi koji su nadzirali tu komunikaciju, vidjeli ste da je Europol reagovao u Srbiji vidjeli ste da oni imaju materijal koji koriste za različite istrge koje mogu da se otvore u budćnosti, vidjeli ste situaciju u Crnoj Gori. Ne bih isključio da se to dogodi i u drugim zemljama.

Sky aplikaciju nije mogao svako posjedovati, već ju je bilo moguće kupiti samo od proizvođača. Ova aplikacija korištena je u samo tri vrste najsigurnijih mobilnih uređaja svjetskih marki. Interesantno je da su i farmaceutske kompanije u zemljama regije koristile uređaje koji imaju takvu vrstu softvera.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija