FERAGET ODGOVORIO ZALIHIĆU: “Ovi dokazi govore i potvrđuju svaku moju izgovorenu riječ”

FERAGET ODGOVORIO ZALIHIĆU: “Ovi dokazi govore i potvrđuju svaku moju izgovorenu riječ”


Advokat Ifet Feraget uputio je demant nakon što je prvi čovjek Hitne pomoći Adem Zalihić u ranijem saopćenju naveo da je Feraget rekao neistinu kada je u intervju za portal Source kazao da je Hitna pomoć prvo pružala pomoć Alisi, a ne povrijeđenom Dženanu. Feraget je dodao da bi Memić bio živ da je na vrijeme došlo do intervencije.

Portal Crna Hronika objavljuje demant advokata porodice Memić koji je, kako kaže, prinuđen da radi zaštite svog profesionalnog i ličnog digniteta, u skladu sa Zakonom, podnese demant iznijetih neistinitih navoda ali i da reaguje kao građanin na, kako je napisao, “izuzetno nekulturan i primitivan način ophođenja gospodina Zalihića kao direktora JU ZHMP Sarajevo”.

U demantu se navodi:

Za portal Source.ba sam dana 09.04.2019. godine dao izjavu (objavljeno 10.04.2019. godine) vezano za slučajeve Memić i Dragičević, u kojoj sam, između ostalog, a vezano za slučaj Memić, izjavio: “Hitna je prvo pružala pomoć Alisi, a ne povrijeđenom Dženanu. Da je na vrijeme došlo do intervencije on bi bio živ”.

Tim povodom oglasio se gospodin Adem Zalihić, sadašnji ali ne i tadašnji direktor JU ZHMP (Hitne pomoći), koji je, prema onome što je objavljeno na portalu crna-hronika.info, izjavio sljedeće:

“Laž neće proći. Je li moguće da čovjek ovako hladnokrvno iznosi notorne laži i pored materijalnih dokaza? Kome ovo koristi ne znam, ali se Bogom kunem da nije u korist otkrivanja Dženanovog ubice! Gospodine Faraget stidite se ovoga što ste ovdje iznijeli od laži, i kaljanja ugleda Hitne pomoći! Neko će reći pusti Ademe, nisi ti bio tada direktor. Da nisam, ali jesam sad kada se lažima kalja ugled ustanove na čijem sam čelu. Ne znam iz kojeg razloga želite optužiti hitnu pomoć koja je na najprofesionalniji način odreagovala i omogućila svojom intervencijom Dženanu da preživi do dolaska u bolnicu. Sramota je ovo što ste od neistina iznijeli. Pa Vi ste advokat, valjda bi trebalo da govorite istinu i da se rukovodite činjenicama?!”

U tom smislu gspodina Zalihića upoznajem sa činjenicama, kojima se uvijek rukovodim.

Na glavnom pretresu u predmetu „Dženan Memić“ pred Kantonalnim sudom u Sarajevu održanom 09.12.2016. godine dežurni ljekar hitne pomoći gospođa Šejla Jusufbegović Brković je izjavila da su na licu mjesta zatekli policijsko auto otvorenog gepeka na rubu kojeg je sjedila mlađa ženska osoba (Alisa Mutap) i pri pružanju pomoći toj ženskoj osobi policajci su im rekli da ima još jedan povrijeđeni, te su onda u mraku ispod drveta našli mlađe muško tijelo (Dženan Memić) na lijevom boku, koji je bio bez svijesti i pristupili su pružanju pomoći toj muškoj osobi.

Moram da napomenem da su na licu mjesta bila ukupno četvorica policajaca, dva pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i dva pripadnika MUP KS/PU Ilidža (o njima i njihovoj trijaži nekom drugom prilikom), od kojih je jedan prije dolaska medicinske ekipe već pružio prvu pomoć lakše povrijeđenoj, svjesnoj i komunikativnoj Alisi Mutap, koja je sjedila na rubu gepeku policijskog auta, a svi policajci su bili upoznati sa činjenicim da je teško povrijeđeni Dženan Memić ležao u mraku nedaleko od policijskog auta u besvjesnom stanju!

U aktu JU ZHMP od 26.02.2019. godine, u potpisu direktor Adem Zalihić, upućenom zastupnici Arijani Memić, se navodi da je dispečerski centar JU ZHMP poziv za intervenciju primio 08.02.2016. godine u 22,37 sati, da je medicinska ekipa u 22,52 (dr. Šejla Brković, HMT Adnan Salčin i HMT Alma Hodžić) prema uputama policijskih službenika pomoć najprije ukazala pacijentu ženskog spola, koja je bila pri svijesti, a da nakon toga medicinska ekipa u 22,53 konstatuje da postoji još jedna povrijeđena osoba muškog spola u besvjesnom stanju i nastavlja pružati pomoć toj teže povrijeđenoj osobi u besvjesnom stanju!

Ako ovome dodamo da Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo posjeduje i snimak video nadzora na kojem se vidi da su Alisa i Dženan bili u Velikoj aleji već oko 21,30 sati, te da je Dženan dopremljen na KUM oko 22,30 a operisan je u 00,30 sati narednog dana tj. 09.02.2016. godine, sasvim je jasno da bi Dženan bio živ da je na vrijeme došlo do intervencije obzirom da se radilo o subduralnom hematomu (tako je gospodinu Murizu Memiću rekao dr. Alija Ćeljo koji je operisao Dženana).

Prema tome iz navedenog se vidi da ja nisam ništa slagao, a pogotovo da nisam iznijeo bilo kakvu laž na štetu hitne pomoći, kada sam izjavio: “Hitna je prvo pružala pomoć Alisi, a ne povrijeđenom Dženanu. Da je na vrijeme došlo do intervencije Dženan bi bio živ”.

Dakle, navedeni dokazi govore svojom vlastitom jasnošću i potvrđuju svaku moju izgovorenu riječ.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija