Kamatar iz Goražda mjesečno tražio 20 posto čovjeku kojem je novac bio potreban za liječenje sina

Kamatar iz Goražda mjesečno tražio 20 posto čovjeku kojem je novac bio potreban za liječenje sina


Bahrudin Helać, koji je lišen slobode zbog lihvarstva u akciji koju su izveli pripadnici Federalne uprave policije, smješten je u pritvor na 30 dana. Ovu odluku je, na prijedlog Tužilaštva BPK-a, donio Općinski sud u Goraždu, a zbog mogućnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi ometao krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

On se tereti da je od 2018. do 2022. godine u ugostiteljskoj radnji Omerta u Ulici maršala Tita u Goraždu, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, davao zajmove uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi.

– Helać je svjestan da iskorištava nuždu i teške imovinske prilike oštećenog ugovorio imovinsku korist koja je u očitom nesrazmjeru sa onim što je on dao, na način da je oštećenom posudio novac u iznosu od 1.000 KM sa mjesečnom kamatom od 20 posto gdje je oštećeni narednog mjeseca vratio 1.200 KM. U još nekoliko navrata je posuđivao novac oštećenom, kojem je on bio potreban za liječenje oboljelog sina i supruge, saznajemo u Tužilaštvu BPK-a koje nastavlja istragu protiv Helaća, koji ima podeblji dosje još odranije.

On je prije posljednjeg lišenja slobode bio pod posebnim istražnim radnjama, a slobode je lišen nakon primopredaje označenog novca.

Prilikom pretresa njegove imovine policajci su pronašli veći iznos novca, pištolj, pušku, veću količinu municije, SIM kartice, mobitele, dvije vage za precizno vaganje, radiostanicu, kao i druge dokaze koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem ovog krivičnog djela, javlja Oslobođenje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija