SDA Sarajevo: Vlasnik “Trojke” bi zaista mogao u zatvor

Posljednja konferencija za medije koju je organizovala sarajevska “Trojka” kao reakciju na zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o javnim nabavkama, predstava je za javnost i neće biti od velike pomoći ni Vladi, a ni njenim stranačkim predsjednicima, reagirali su iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

– Umjesto argumenata, vlast u KS pažnju medija je iskoristila da apelanta, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH optuži za pripadnost “kriminalnoj hobotnici”, a medije predstavi ovisnicima o državnim preduzećima. Samo o sebi vlast je govorila u superlativu, predstavljajući se antikorupcijskom čudom, kojem SDA nije dopuštala da se bori protiv korupcije dok su bili u opoziciji, a sada kada su na vlasti i kada donose nezakonite uredbe i potiču korupciju, opet im je kriva SDA – dodaje se u saopćenju KO SDA Sarajevo.

Ponovili su stav da je uredba “koju neuspješno pokušava braniti kantonalna vlast” nezakonita.

– Njome se predviđa uređivanje pravila u postupku javnih nabavki, što je po zakonu nadležnost isključivo državnog nivoa vlasti. Neke njene norme su pravno neprihvatljive, njima se izbjegava primjena važećeg Zakona o javnim nabavkama, a mnoge odredbe su štetne i nose otvoreni rizik kriminala i korupcije u toj oblasti. Uredba je u nekim svojim članovima nejasna i neprecizna i ostavlja prostor za moguća pogodovanja.

Vlast u KS se oglušila na preporuke eksperata o brisanju mogućnosti pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, pa su na taj način ostvarena ekspertna predviđanja o potencijalnim ogromnim štetama, koje će se zbrajati u milionskim iznosima netransparentno potrošenog budžetskog novca. To je ono što treba brinuti Vladu KS, umjesto špekulacija o tome po čijem nalogu je poslan zahtjev za ocjenu ustavnosti njihove Uredbe – naveli su iz KO SDA.

Dodaju da je istina da će u danima koji dolaze sarajevska “Trojka” i njeni protagonisti neustavnog djelovanja biti još nervozniji.

– Građanima KS jasno je da se raspada utopija o pravednoj Republici Sarajevo, dok samoprozvani borci protiv korupcije javnosti i vlastitim biračima i dalje duguju odgovore na pitanja o tajnim ugovorima, projektima u zastoju i sada sumnjivim milionskim nabavkama. Zbog kršenja Ustava i zakona, te ogromne štete koju su on i njegovi sljedbenici prouzrokovali Kantonu Sarajevo, vlasnik “Trojke” bi zaista mogao potvrditi iskazanu spremnost i otići u zatvor – istaknuto je u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79