Ovo su apsolutni vladari Republike Srpske: Pogledajte listu 20 najmoćnijih

Dugo iščekivana lista 50 najmoćnijih u Republici Srpskoj, u izboru portala Srpskainfo i “EuroBlica, nalazi se pred vama! Neki od njih na naše živote utiču politički, drugi finansijski, ili možda svojim sportskim i umjetničkim rezultatima, ali jedno je sigurno – nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Nakon anketiranja različitih društvenih grupa došli smo do najužeg spiska onih koji vedre i oblače u RS, a na osnovu strogo utvrđenih kriterijuma: finansijski i politički uticaj, prepoznatljivost u javnosti, lična harizma, lični autoritet i autoritet institucije koju predstavljaju, te lakoća ostvarivanja ciljeva

Ovaj put nismo uzimali u obzir strane diplomate, političare i biznismene iz svijeta i regiona koji nesumnjivo imaju uticaj na život u Srpskoj, nego smo se bavili isključivo onima koji žive i rade u RS.

1. Milorad Dodik

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Predsjednik SNSD, godinama najjače političke partije u Republici Srpskoj i srpski član Predsjedništva BiH sa osvojenih rekordnih 368.210 glasova. Od kada je 2006. po drugi put postao premijer RS, Dodikova politička moć neprestano traje, za njegovo ime povezuje se porodična finansijska moć, kao i moć njemu bliskih saradnika. Neprikosnoveni je nosilac vlasti u Srpskoj i politički predstavnik RS na nivou BiH, sa velikim ličnim rejtingom među građanima. U posljednje vrijeme pažnju domaće i svjetske javnosti na sebe je skrenuo nacionalnom politikom, zalaganjem za vraćanje na izvorni Dejton i žestokom konfrontacijom sa zapadnim predstavnicima međunarodne zajednice, zbog čega se nalazi pod sankcijama SAD i Velike Britanije.

2. Željka Cvijanović

FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Predsjednica Republike Srpske i potpredsjednica SNSD. Obavlja funkciju koja predstavlja simbol Republike. U vrijeme političkih kriza, uglavnom izazvanih djelovanjem visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH, okupljala političke lidere vlasti i opozicije u Srpskoj. Na tim sastancima su zauzimani ključni, zajednički stavovi koji su kasnije postajali zid odbrane interesa Republike. Zajedno sa Miloradom Dodikom, postala najveći zagovornik tvrdih političkih nacionalnih stavova koje smatra ključnim za odbranu pozicije RS.

3. Mladen Milanović Kaja

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Porijeklom iz Mrkonjić Grada, prema mnogima je prvo ime biznisa u Republici Srpskoj. Posjeduje nekoliko preduzeća u RS i inostranstvu, a osnovna firma je “MG Mind” Mrkonjić Grad. Svoje poslovno carstvo je proširio prije nekoliko godina na bankarski sektor, pa tako njegova firma ima 99,1 odsto učešća u Novoj banci a.d. Banjaluka. Upravo je Nova banka kupila akcije Sberbanke a.d. Banjaluka, čime je Milanović povećao svoj kapital. Osim toga, njegova firma trenutno gradi dvije stambeno-poslovne zgrade u samom centru Banjaluke, u tzv. rupi. Milanović je takođe poznat i kao humanista i ktitor Hrama Svetog Save u Mrkonjić Gradu.

4. Zoran Tegeltija

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH i visoki funkcioner SNSD. Još iz vremena kada je bio načelnik opštine Mrkonjić Grad smatra se bliskim biznismenu Mladenu Milanoviću. Tegeltija je obavljao funkciju ministra finansija u Vladi RS, a od proteklih opštih izbora radno mjesto mu je u Sarajevu. Čitavu karijeru je vezan za finansije, počev od bivše Uprave carina RS, prije nego što je nastala UIO BiH. Važi za vrsnog ekonomistu i tvrdog pregovarača sa međunarodnim finansijskim institucijama.

5. Jelena Trivan

FOTO: M:TEL
FOTO: M:TEL

Generalna direktorka kompanije m:tel. Na ovu poziciju  imenovana je u septembru prošle godine, a nakon šest mjeseci od njenog dolaska m:tel je porastao i postao vrijednosno veći na berzi od BH Telekoma. Kompanija, koja je u vlasništvu Telekom Srbija, povećala je tržišnu vrijednost za oko 300 miliona KM, koja sada iznosi 762 miliona KM. Poslovni rezultati pokazuju da je kompanija m:tel prošlu godinu završila sa neto dobiti od 74,3 miliona KM. Kompanija m:tel je na ime poreza u budžet Republike Srpske i BiH od 2007. godine, otkako je Telekom Srbija postao većinski vlasnik, do danas uplatila više od 1,2 milijarde KM. Investiciona ulaganja u tom periodu mjere se takođe u milijardama, tačnije više od 1,6 milijardi KM.

6. Mitropolit Hrizostom

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ /RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ /RAS SRBIJA

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poslije četiri godine arhipastirskog rada u eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, 24. maja 2017. godine, izabran je za mitropolita dabrobosanskog. Mitropolit Hrizostom je 61. po redu arhijerej na tronu dabrobosankih mitropolita od osnivanja Mitropolije 1220. godine, koju je osnovao Sv. Sava. Srpska pravoslavna crkva u BiH i RS važi za jednu od najuticajnijih institucija, ne samo u duhovnom, nego i u političkom smislu, a od posebnog značaja je činjenica da je sjedište mitropolije zadržano u Sarajevu.

7. Radovan Višković

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Predsjednik Vlade RS i potpredsjednik SNSD. Izvršnu vlast preuzeo je sa mjesta šefa Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS. Partneri iz svijeta ekonomije ga respektuju jer je i sam ranije radio u privredi, i to u privatnoj kompaniji. Vlada RS pod njegovim vođstvom uspješno je preživjela krizu u vrijeme pandemije virusa korona, koalicione kadrovske turbulencije, a nosi se i sa neviđenom svjetskom krizom usljed rata u Ukrajini. Zaposlenima u javnom sektoru RS plate su od maja povećane za 10 odsto, a odlukom Vlade RS, minimalna plata od 1. juna biće povećana sa 590 na 650 KM.

8. Dragan Lukač

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. Prema mnogima, najuticajniji ministar u Vladi RS, ličnom harizmom, ali i institucijom koju predstavlja. Njegov mandat na čelu ministarstva obilježilo je veliko finansijsko ulaganje u ljudstvo, infrastrukturu i tehniku policije, uključujući obnovu i opremanje centra za obuku u Zalužanima, nabavku specijalizovanih oklopnih vozila i kupovinu helikoptera.

9. Igor Dodik

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sin predsjednika SNSD i srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika. Igorova finansijska i politička moć nije zvanična, ali nezvanično proističe iz porodičnih političkih i poslovnih veza. Uživa veliko povjerenje svog oca o čemu svjedoči činjenica da je bio u Izbornom štabu SNSD za protekle opšte izbore u BiH. Generalni je menadžer KK Igokea, trenutno najuspješnijeg košarkaškog tima u Republici Srpskoj, a nalazi se i u rukovodstvu ABA lige.

10. Srđan Rajčević

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS. Diplomirao je računarstvo na Siti koledžu Univerziteta u Šefildu, a potom i pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, gdje je stekao i zvanje magistra poslovno-pravnih nauka. Radio je u Ministarstvu nauke i tehnologije RS na poslovima analize razvoja informacionih tehnologija, a 2008. imenovan je za direktora Agencije za informaciono društvo RS. Predvodio je radne grupe za izradu seta zakona iz oblasti informacionog društva u Srpskoj, te Politike bezbjednosti informacionog sistema Vlade RS. Kao koautor učestvovao je u izradi Strategije razvoja elektronske Vlade RS, nosilac je sertifikata za bezbjednost informacionih sistema 2017. godine, koji mu je dodijelio Međunarodni sertifikacioni konzorcijum.

Pokrenuo je borbu protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju, gradnju naučno-tehnološkog parka u Banjaluci, ima odličnu saradnju sa studentskim organizacijama. Za vrijeme njegovog mandata, visoko obrazovanje u RS postalo je besplatno za redovne studente, a ulaganja u infrastrukturu nikada nisu bila veća. Vodio je Glavni izborni štab SNSD na proteklim lokalnim izborima na kojima je SNSD osvojio najviše glasova.

11. Slobodan Stanković

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Osnivač i direktor najveće građevinske kompanije u RS “Integral inženjering” Laktaši. Firmu je osnovao u Laktašima 1989, a postala je prepoznatljiva građevinska kompanija u regionu, uključujući i Hrvatsku. Prolazi na tenderima za velike građevinske radove, a kompanija je najprepoznatljivija po gradnji auto-puteva. Za sebe kažu da su regionalni lider u oblasti niskogradnje u kojoj, kao i u oblasti hidrogradnje, godinama uspješno posluju gradeći impozantne strukture i objekte od vitalnog društvenog i ekonomskog značaja. Zbog toga što najčešće prolaze na tenderima koji se finansiraju iz budžeta RS ili iz kredita koje vraća Republika, bije ih glas o bliskosti sa vlašću u Srpskoj.

12. Luka Petrović

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Direktor najveće javne kompanije u Republici Srpskoj – “Elektroprivrede RS”, u kojoj je zaposleno ukupno oko 9.000 radnika. Njegova moć i uticaj ogledaju se i zbog obavljanja još jedne funkcije, i to stranačke. Petrović je i generalni sekretar SNSD, najveće vladajuće stranke u RS. Upućeni kažu da vodi veoma važnu ulogu prilikom imenovanja kadrova na javne funkcije. Možda i najveću moć u Srpskoj ima zapravo zbog bliskih veza s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

13. Vlado Đajić

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Neurolog, univerzitetski profesor i doktor medicinskih nauka. Generalni je direktor najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj – UKC RS, koja se uspješno borila s pandemijom korona virusa. Na čelu je i najveće gradske organizacije SNSD u Republici Srpskoj, koja ima težak politički zadatak da se u Banjaluci bori s Draškom Stanivukovićem.

14. Jelena Trivić

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP i poslanik u Narodnoj skupštini RS. Kandidat je za predsjednika RS na opštim izborima u oktobru. Doktor ekonomskih nauka i profesor na Ekonomskom fakultetu Banjaluka. U politiku na visokom nivou ušla je prije četiri godine kada je postala narodni poslanik, prepoznatljiv po beskompromisnim kritikama aktuelne vlasti u RS. Pripada mladoj garnituri političara za koje se vjeruje da su politička budućnost RS.

15. Sanja Tadić Stojisavljević

FOTO: FACEBOOK/SANJA TADIC STOJISAVLJEVIC
FOTO: FACEBOOK/SANJA TADIC STOJISAVLJEVIC

Republički javni tužilac. Rukovodi do sada najvećom istragom protiv korupcije u RS u aferi “Korona ugovori”. Istragom su obuhvaćeni Branislav Zeljković, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS, i saučesnici koji se terete za zloupotrebe teške 790.000 maraka. Autor je knjige “Govor mržnje onlajn i u drugom javnom prostoru”.

16. Vojin Mitrović

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Vojin Mitrović

Ministar transporta i komunikacija BiH u Savjetu ministara BiH. Prije nego što je ušao u politiku bio je uspješan biznismen u oblasti trgovine naftnim derivatima, jer njegova porodica posjeduje firmu „Oktan promet“. Sada važi za jednog od najbogatijih političara. Prije 10 godina prijavio je imovinu vrijednu 66,6 miliona KM.

17. Jefrem, episkop banjalučki

FOTO:  ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Jedan od najdugovječnijih vladika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a za banjalučkog episkopa je izabran 1980. godine. Političari iz RS, bilo iz vlasti bilo iz opozicije, vrlo rado vole da se slikaju s njim. Vladika Jefrem je 2020. godine bio u užem izboru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

18. Milan Miličević

FOTO: SDS
FOTO: SDS

Načelnik opštine Teslić, doktor medicine – specijalista neurologije. U političkom životu Republike Srpske postao je simbol nepobjedivosti od strane SNSD, budući da je na čelu opštine od 2012. godine. U međuvremenu je kandidate SNSD pobijedio još dva puta na izborima, te na referendumu o opozivu 2019, koji je pokrenuo lokalni SNSD.

19. Bojan Vujić, predsjednik Uprave Infinity International Group

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Na čelu grupacije u čijem su sastavu kompanije Prointer ITSS, Kaldera, ADS Infinity i EP Mobile. Grupacija je uspjela da se pozicionira i izvan BiH uz moto da bez kvalitetnog kadra nema ni planova ni projekata, zbog čega su protekle godine na nivou grupacije zaposlili 100 novih stručnjaka i na bazi toga dobili još nekoliko stotina međunarodnih sertifikata.

20. Zora Vidović

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Ministarka finansija RS, jedna od najuticajnijih ministara u Vladi RS, koja uživa povjerenje premijera Radovana Viškovića. Uspjela je da održi socijalni mir uprkos poskupljenjima i finansijskoj krizi, a budžet Srpske je stabilan, bez obzira na pandemiju korona virusa i rat u Ukrajini. Dva mandata je bila poslanik u Narodnoj skupštini, a od 2011. do 2018. godine bila je direktor Poreske uprave RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79