Zašto vlasti to ne brine? Cijene goriva u BiH “skaču” iz dana u dan!

Zašto vlasti to ne brine? Cijene goriva u BiH “skaču” iz dana u dan!


Na dnevnom redu nedavne sjednice Doma naroda bile su izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH.

Izmjene se, nažalost, ne tiču privremenog ukidanja akciza na naftu i naftne derivate. Delegate u Domu divljanje cijena goriva, očigledno, ne zabrinjava.

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini rekordno su visoke. I to je već dobro poznato, jer građane gotovo svakodnevno dočekaju veće cijene na pumpama. Poznato je i da vlasti ne mare mnogo. A situacija je alarmanta i neophodno je provesti konkretne mjere, upozoravaju iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH, prenosi Federalna.

“Ako ne možemo ukinuti akcize, onda možemo makar za taj iznos za koji se povećao PDV – da ne ugrozimo nikoga od korisnika proračuna – umanjiti cijene. Onaj ko tvrdi da se to ne bi osjetilo, samo mu kažem: 30 pfeninga plus PDV jer je kod nas na snazi dvostruko oporezivanje i to je 35 pfeninga niža cijena”, poručuje Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Privredne komore FBiH.

Do kada će cijene goriva rasti nije poznato. Ali je jasno da bi ukidanje akciza i smanjenje stope PDV-a predstavljao najznačajniji korak ka smanjenju cijene goriva.

Ukidanjem akciza cijene goriva bile bi niže za 30 do 45 feninga. Susjedne zemlje odavno su donijele mjere kojima ublažavaju rast cijena goriva. U Bosni i Hercegovini na snazi je ograničenje marži, ali je upitno ko mari za to.

Konkretnog rješenja za enormno poskupljenje goriva za sada nema. Cijene će rasti, skladišta za naftu tek u izgradnji. A ukidanja akciza na naftu i naftne derivata ni u najavi, a bliži se i vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora za parlamentarce. Građani za to vrijeme šute i sipaju gorivo po vrtoglavo visokim cijenama.

Podsjetimo, portal Radiosarajevo.ba u četvrtak, 16. juna, je objavio da je na pumpama u Sarajevu došlo do korekcija cijena goriva, pa je Super 98 došao na rekordnih 3.76 KM po litri.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija