Fadil Novalić posjetio Bimal: Imamo proizvodni kapacitet, ali nemamo sirovinu

Fadil Novalić posjetio Bimal: Imamo proizvodni kapacitet, ali nemamo sirovinu


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je danas, tokom boravka u Brčko Distriktu, posjetio kompaniju Bimal d.d. Brčko, našu jedinu kompaniju koja proizvodi ulje i šećer.  

Nakon posjete premijer Novalić je izjavio da smo svjedoci da je najveći poremećaj na tržištu upravo nastupio na prehrambenim proizvodima, posebno na ulju.

– Sasvim je jasno da imamo proizvodni kapacitet. Ono što nama fali jeste da imamo sirovine za taj proizvodni kapacitet – kazao je premijer Novalić.

Napomenuo je da BiH troši četrdesetak miliona litara ulja.

– Postoje kapaciteti, površine, zemlja, znanje, sve, da mi slično kao u industriji mlijeka, poticajima dovodemo tu proizvodnju na nivu da možemo tih 40 miliona litara proizvesti od svojih sirovina, da ne zavisimo. Na krizama države zatvaraju i proizvode i sirovine – naveo je federalni premijer.

Kazao je da su danas u Posavskom kantonu također razgovarali u vezi sa pšenicom, „tako da ovo znači jedan novi zaokret u proizvodnji ključnih roba“.

– Znači, na krizama smo se uvjerili da to više nisu samo tržišne robe, one su ključno važne za ishranu stanovništva i ne možemo ih posmatrati kao tržišne – naveo je premijer Novalić.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija