Dodik obećao pomoć poljoprivrednicima od 500 KM za hektar predate pšenice

Dodik obećao pomoć poljoprivrednicima od 500 KM za hektar predate pšenice


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećao je juče u Bijeljini rast budžeta Republike Srpske za poljoprivredu u narednoj godini na 150 miliona KM i podsticaj od 500 maraka za hektar predate pšenice u narednoj sjetvi.

(VIDEO) Mladi poljoprivrednik poručio Dodiku: Ja kad sagledam sve ovo, meni dođe da kažem bratu – pakuj kofere i idemo preko granice

 

“Dogovoreno je da je cijena ovogodišnje pšenice od 62 feninga u Krajini do 64 ili 65 u Semberiji korektna uz sve podsticaje i da to obezbjeđuje određenu i stabilnu dobit“, rekao je Dodik novinarima u Bijeljini gdje je održan sastanak o problemima u agraru.

On je naveo da je dogovorena i pravičnija raspodjela zemljišta u vlasništvu grada i Republike koja se daje proizvođačima u zakup, kao i da se prvi put sačini pravilnik u okviru resornog ministarstva koji će predvidjeti subvenciju države od 30 odsto na cijenu zakupa kod privatnih vlasnika zemljišta.

“Imamo fer dogovor i osjećam da sam dio uspjeha ovdje. Ova vlast neće nikada ostaviti seljaka u neizvjesnosti i neće ga pustiti da propadne“, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa stotinjak semberskih poljoprivrednika najviše je bilo riječi o budućoj proizvodnji.

“Kao država smo opredijeljeni za očuvanje stabilnosti, imajući u vidu dešavanja u narednim godinama, a stabilnosti nesumnjivo nema ako nemate dovoljno hrane“, ocijenio je Dodik.

On je zaključio da kod otkupne cijene pšenice niko ne bi trebao da bude na gubitku i dodao da mu je drago što je većina učesnika sastanka pohvalila mjere resornog ministarstva i Vlade kao korektne, te potvrdila da su sve uplate poljoprivrednicima gotovo u cijelosti završene.

“Ljudi hoće više površina da obrađuju i to je dominiralo ovim sastankom, žalili su se na zakupe zemljišta koji su visoki kod privatnika i to ćemo rješavati zajedno“, najavio je Dodik.

Sastanak Dodika i resornog ministra Borisa Pašalića sa poljoprivrednicima u Bijeljini, koji je organizovao gradski Agrarni fond, održan je u hotelu “Drina”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija