Kome se sve smiješi parlamentarna fotelja? Stranke kriju imena kandidata sa kompenzacijskih lista

Kome se sve smiješi parlamentarna fotelja? Stranke kriju imena kandidata sa kompenzacijskih lista


Jedina stranka koja se nakon predaje lista oglasila bila je Naša stranka

Rok za predaju kompenzacijskih lista Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine za predstojeće opšte izbore zakazane za 2. oktobar istekao je u srijedu.

MINISTRICE I LIDERI

Imena kandidata koji su stavljeni na liste stranke uglavnom kriju i kadrovi bilo kojeg nivoa vlasti nisu raspoloženi da ih predoče javnosti, navodeći da će imena biti poznata nakon što CIKBiH i ovjeri te liste. Naime, kompenzacijske liste su one putem kojih se indirektno može ući u parlament, neovisno o broju glasova.

– Ne dajemo te informacije. Nismo nikad, kažu u SDS-u

Ipak, saznajemo da je nosilac kompenzacijske liste SDS-a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Miladin Stanić iz Prnjavora. Stanić je u mandatu na isteku bio poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Prema nezvaničnim informacijama, na kompenzacijskoj listi za Narodnu skupštinu RS-a nalazi se i aktuelna potpredsjednica NSRS-a Sonja Karadžić-Jovičević.

Kada je u pitanju SNSD, prema izvorima Oslobođenja, nosilac kompenzacijske liste za Parlamentarnu skupštinu BiH je Radovan Višković, aktuelni predsjednik Vlade RS-a. Ulasku u državni Parlament sa kompenzacijske liste nada se i aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija. Što se tiče Narodne skupštine RS-a, u vrhu liste je Denis Šulić, potpredsjednik NSRS-a. Na istoj listi nezvanično su i Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, te Alen Šeranić, ministar zdravstva RS-a.

Nosilac kompenzacijske liste za Predstavnički dom PSBiH iz PDP-a je lider ove partije Branislav Borenović, koji je i u ovom mandatu bio u ovom domu. Druga na listi je Mira Pekić, koja je također u ovom mandatu članica Predstavničkog doma PSBiH. Na istoj listi je, nezvanično, i Saša Borjan, odbornik ove partije u Skupštini grada Trebinja.

Inače, dr. Borjan je široj javnosti postao poznat nakon što je javno pocijepao diplomu Medicinskog fakulteta, kako je tada naveo, zbog političkog revanšizma koji su nad njim provodili gradska vlast i rukovodstvo Doma zdravlja u Trebinju, a na prijevremenim izborima za gradonačelnika bio je protivkandidat SNSD-ovom Mirku Ćuriću.

Potpredsjednik PDP-a i poslanik u NSRS-u Igor Crnadak nosilac je kompenzacijske liste za Narodnu skupštinu RS-a. Druga je Marina Blagojević, predsjednica Foruma žena PDP-a. Na listi su i dr. Saša Jovičić iz Srpca, Diana Čekić, članica Predsjedništva PDP-a, te Milenko Ristić iz Lopara, koji je i predsjednik Regionalnog odbora ove stranke u Izbornoj jedinici 6.

Nosilac kompenzacijske liste HDZ-a 1990 za državni Parlament je predsjednik ove stranke Ilija Cvitanović. Uz Cvitanovića, na listi je i Željko Josić, koji je u mandatnom periodu 2014-2018. bio delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a na listi je Travničanin Slavko Lovrić.

Nezvanično, nosilac SDP-ove liste za kompenzacijski mandat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH je Damir Mašić. Na listi su i federalni zastupnici Ivan Boban, Lana Prlić, Mira Grgić, te Siniša Dukić, vijećnik u OV-u Travnik i Nerin Dizdar. Nosilac kompenzacijske liste za državni Parlament je lider SDP-a Nermin Nikšić.

Škrti na informacijama o tome ko je na ovim listama bili su i u SDA. Kao imena na kompenzacijskoj listi za Predstavnički dom PSBiH nezvanično se spominju aktuelna ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković te član Glavnog odbora SDA Safet Kešo, bivši ministar KS-a i federalni poslanik.

Jedina stranka koja se nakon predaje lista oglasila bila je Naša stranka, koja je u saopštenju dostavljenom medijima decidirano navela imena kandidata. Kompenzacijske liste su predali za Predstavnički dom PSBiH i Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Kompenzacijsku listu za Predstavnički dom PSBiH nosi Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora NS-a, a slijede je Predrag Kojović, poslanik u ovom domu, te bivši ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi TK-a Zvjezdan Karadžin. Na istoj listi su i Branko Češljić, Mirela Trepanić Grbešić, Irdin Bajrović, Damir Jukić, Amela Kuskunović, Selma Kendić i Želimir Bukarić.

STARI PRIJEDLOG

Prvi na listi za Parlament FBiH je zastupnik u ovom parlamentu i potpredsjednik NS-a Mirsad Čamdžić, a slijede Mirjana Marinković Lepić, poslanica u Predstavničkom domu PSBiH, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić, vijećnik u OV-u Velika Kladuša Amir Purić, prof. dr. Enita Nakaš, prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu. Na ovoj listi su i Dževdet Huskić, Azra Jahić, Una Harčin, Berin Mušanović, Šeherzada Delić, Emir Baščelija, Sanel Riđanović, Ivana Stanić, Miralem Prijić i Dragan Mioković.

Iz Koalicije Pod lupom, koja nadzire provedbu predizbornog i izbornog procesa, ranije su kazali da bi bilo poželjno ukinuti kandidatske kompenzacijske liste i dodjeljivati mandate onim kandidatima koji su osvojili najveći broj preferencijalnih glasova, ali ne i redovan mandat.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija