Skandal: Prvi na listi koji je dobio posao u KPZ Zenica lažirao dokumente!?

Skandal: Prvi na listi koji je dobio posao u KPZ Zenica lažirao dokumente!?


Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, 17. avgusta ove godine podiglo je optužnicu protiv Mirsada Valjevac jer je počinio krivično djelo „Krivotvorenje službene isprave“ i Tarika Trako jer je počinio krivično djelo „Krivotvorenje isprave”.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 22. avgusta ove godine od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda Zavidovići.

– Na osnovu člana 45. stav 2. tačka h) u vezi sa članom 241. i 350. Zakona o krivičnom postupku FBiH podižem optužnicu protiv: Mirsada Valjevac, rođen 1958. godine u Visokom, Tarika Trako, rođen 1987. godine u Sarajevu. Mirsad Valjevac je dana 14.02.2019. godine, u Zavidovićima, kao odgovorna osoba – direktor u firmi „MGV Gradnja“ Zavidovići, u poslovnu ispravu unio neistinite podatke, a potom svojim potpisom i službenim pečatom „MGV Gradnja“ Zavidovići ovjerio takvu poslovnu ispravu sa neistinitim sadržajem, na način da je svjesno sačinio Uvjerenje – navodi se između ostalog u optužnici.

Mirsad Valjevac je kao odgovorna osoba-direktor u firmi ”MGV Gradnja“ d.o.o. Zavidovići , u poslovnu ispravu unio neistinite podatke, a potom svojim potpisom i službenim pečatom ”MGV Gradnja“ d.o.o. Zavidovići ovjerio takvu poslovnu ispravu sa neistinitim sadržajem, te je unio podatak da je Trako Tarik u periodu od 01.01.2018. godine pa do 31.12.2018. godine u firmi ”MGV“ d.o.o. Zavidovići obavio stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa na poslovima svoje struke, nakon sticanja visoke stručne spreme, stekao radno iskustvo utvrđeno kao uvjet za rad u svom zanimanju u ukupnom trajanju od jedne godine, iako je znao i bio svjestan da Trako Tarik u navedenom periodu nije bio na stručnom osposobljavanju u navedenoj firmi, jer je bio zaposlen na neodređeno radno vrijeme u Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa Sarajevo, na poslovima zatvorski policajac-stražar, gdje mu je radni odnos prestao 31.08.2019. godine.

Tarik Trako je osumnjičen da je nabavio lažnu javnu ispravu, a zatim je upotrijebio kao
pravu, kojim dokazuje da ima radno iskustvo u trajanju od jedne godine na poslovima visoke stručne spreme zanimanja bachelor općeg prava, isto predao uz prijavu na „javni konkurs“ Agenciji za državnu službu za popunu radnog mjesta državnog službenika u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica na radno mjesto stručni saradnik-kriminolog gdje je traženo kao uslov radno iskustvo u trajanju od jedne godine dana, što je i učinio, iako je znao, da nije bio na stručnom osposobljavanju u navedenoj firmi na poslovima visoke stručne spreme u zanimanju bachelor općeg prava, da bi i dobio posao na mjesto stručni saradnik-kriminolog u Sektoru za poslove osiguranja KPZ Zenica.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija