Dok elektroprivrede pozivaju na štednju: Na jeftinoj struji može se dobro zaraditi

Dok elektroprivrede pozivaju na štednju: Na jeftinoj struji može se dobro zaraditi


Zbog rata u Ukrajini cijene energenata nastavljaju rasti širom svijeta. Većina zemalja EU, ali i regije je usljed energetske krize pozvala građane na racionalniju potrošnju električne energije, a izuzetak nije ni Bosna i Hercegovina. Iako zasad nemamo problema kod snabdijevanja strujom, građani se pozivaju na štednju, a oni u RS-u koji budu potrošili manje struje dobit će umanjene račune za struju.

SUBVENCIJE U FBIH

Kako je pojašnjeno iz Elektroprivrede RS-a, onima koji budu štedljivi u potrošnji struje u prosjeku od 5 do 20 posto, računi će biti umanjeni za 30 do 100 posto.

– Račun za električnu energiju koji je u prosjeku bio 100 KM za prošli oktobar, za ovaj oktobar će koštati 45 KM ili 50 KM. Ako je ostvarena ušteda od 20 odsto kilovat-časova, a ako ste imali račun od 70 KM, vi ćete očekivati u oktobru da platite oko 32 KM, rekao je Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede RS-a.

S druge strane, Vlada FBiH nije se odlučila na taj korak, već za subvencije, pa je prema odluci koja je donesena u julu za oko 70.000 najugroženijih korisnika u narednih pet mjeseci cijena struje subvencionirana za 20 KM.

Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH, kaže za Oslobođenje da je, zapravo, riječ o dva različita pristupa.

– Elektroprivreda RS-a je otišla na drugu stranu na način da će svim kupcima spustiti cijenu ukoliko budu štedjeli. Mislim da su obje mjere dobre i da će dati sličan ili isti efekat. Što se tiče EPBiH, mi podržavamo odluke Vlade FBiH. Ovo o čemu mi govorimo je pokušaj da se zadrži cijena električne energije na ovom nivou. Dakle, prvi je razlog da je imamo u dovoljnim količinama i da zadržimo cijenu na ovom nivou. Uz ove mjere to možemo napraviti. Do drastičnog povećanja potrošnje struje može se desiti ako struja postane osnovni energent za zagrijavanje. Nažalost, ti trendovi postoje, a to je uzrokom povećanja cijena ostalih energenata, plina, peleta, ogrjevnog drveta i strašna je potražnja za ugljem. Kupci koji odustaju od peleta vraćaju se na ugalj ili idu na električnu energiju. U toj varijanti možemo doći do ozbiljnog problema. Onda ćemo ugroziti sve mjere koje provodimo. Ugrozit ćemo cijenu struje, sigurno snabdijevanje i sve ostalo, ističe Andelija.

Svjesni smo, kako kaže, da nešto što je jeftino teško da možemo da štedimo.

– Kod nas je struja jeftina, ali ova druga strana, prijetnje da ostanemo bez nje, koliko god je jeftina, stavlja nam obavezu da štedimo. Nažalost, uvijek moramo da apeliramo na kupce da štede i štednja je mudrost, a ne samo obaveza. Zasad nemamo problema sa strujom, ali ako se budemo neracionalno ponašali, možemo doći u problem u kojem je većina Evrope, upozorava Andelija.

EKONOMSKA LOGIKA

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS-a, kaže da prijedlog Elektroprivrede RS-a da će svim domaćinstvima koja od oktobra, pa u narednih šest mjeseci ostvare uštede u potrošnji struje, u odnosu na isti period prošle godine, računi biti smanjeni, ima ekonomsku logiku.

– U FBiH smo vidjeli da će se subvencionirati računi za struju, dok su u RS-u planirani manji računi za struju ako se ostvare uštede u određenim procentima. To su, opet kažem, neke ad hok mjere koje su sa ekonomskog aspekta, posebno u RS-u, dobre. Naime, ako uzmemo domaćinstvo koje mjesečno ima troškove od 60 do 80 KM za struju po cijenama koje imamo u BiH, sve što bi eventualno uštedjeli građani, elektroprivrede na vanjskom tržištu mogu prodati po četiri-pet puta puta većoj cijeni. Samim tim dolazimo u situaciju da je isplativije da se motivišu građani za štednju jeftine energije u BiH kako bi se ta energija prodala na vanjskom tržištu po skupim cijenama, pojašnjava Harbaš.

On se osvrnuo i na smjernice za uštedu energije u FBiH, koje su, kako kaže, na dobrovoljnjoj bazi na koji način možemo uštedjeti električnu energiju, a što građani i privreda manje-više znaju.

Novac ostvaren uštedama bi se mogao uložiti u modernizaciju postojećih, ali i gradnju novih energetskih objekata, pojašnjava Ćorić

– Jedna vlast bi permanentno trebala da uvede mjere štednje u javnim objektima, u komunalnim djelatnostima, poput javne rasvjete… Imajući u vidu da je EPBiH jedna od najvećih kompanija u BiH oslonjena na ugalj, vidimo da su poduzeli sve mjere da proizvodnja električne energije ide svojim tokom i mišljenja sam da problema u snabdijevanju neće biti ukoliko se ne desi da prestane snabdijevanje prirodnim gasom, gdje bi automatski građani prešli na struju, drvo ili ugalj. Međutim, kako stvari sada stoje, problema u snabdijevanju gasom nema, ali ono što možemo očekivati već od 1. oktobra jeste veća cijena gasa, što će prestići cijene struje i samim tim oni građani koji mogu koristiti struju za grijanje će se odlučiti na taj korak. Ipak, to neće biti u stopostotnom procentu i možemo očekivati stabilno snabdijevanje strujom i gasom, naglasio je Harbaš.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić, osvrćući se na najave iz RS-a da će oni koji budu štedljivi dobiti umanjene račune za struju, kaže da je riječ o poticajnim mjerama da se ne promijeni tržišno ponašanje.

NEMA AUTORITETA

– Razna istraživanja iz oblasti ekonomije su pokazala da može doći do promjene tržišnih ponašanja pojedinačnih učesnika, a da se onda može ostvariti neka masovna pojava, što bi u našem slučaju značilo uštedu električne energije. Ono što je generalno problem u BiH je nedostatak autoriteta institucija, odnosno predstavnika vlasti. Istraživanja pokazuju da se najmanje vjeruje predstavnicima vlasti i sada nas to može koštati u smislu da se te mjere čak mogu interpretirati šaljivo ili na neki negativan način zato što nema autoriteta onih koji preporučuju štednju. U Evropi se posljednjih mjeseci to dešava i cilj je da se alarmira građanstvo u smislu da maksimalno pokuša ostvariti uštede po pitanju energenata jer ne znamo kakva nas zima očekuje. Neizvjesno je i u kojem obimu će se dalje kriza manifestovati, zaključuje Čavalić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija