Nakon fantastične odluke ministra Vranića: Kraj za liste čekanja!

Nakon fantastične odluke ministra Vranića: Kraj za liste čekanja!


Prema novom Pravilniku o zdravstvenim uslugama na koje se ne može formirati lista čekanja na području Kantona Sarajevo, a koji je donijelo Ministarstvo zdravstva KS-a, zdravstvena ustanova ima rok od 30 dana da pacijentu pruži određenu uslugu. Ako to nije u mogućnosti, pacijent može otići bilo gdje, pa i u privatnu praksu, i uraditi pregled koji je potreban, a troškove će mu, prema ovom pravilniku, u roku od 30 dana refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a.

KORIST GRAĐANIMA

Specijalista pulmolog i pneumoftiziolog prof. dr. Zehra Dizdarević za Oslobođenje ukazuje na značaj ovakve odluke za pacijente, dajući podršku ministru Harisu Vraniću.

– Ovo je jako dobra odluka na korist čitavog građanstva. To će pomoći građanima da mnogo ne čekaju na ovakve preglede. Imam pacijente koji kada dođu kod mene na pregled kažu da čekaju po tri-četiri mjeseca na snimanja. Ko živ, ko li mrtav za tri-četiri mjeseca. Veliki je ovo plus u njegovoj ni punoj jednogodišnjoj karijeri do sada, kaže dr. Dizdarević, naglašavajući da je ovom odlukom ukazao i na glavni nedostatak u zdravstvu.

Na taj način će možda preko ovoga omogućiti i prijem novih uposlenika kojih nedostaje u našem zdravstvu, mišljenja je dr. Dizdarević.

I Enida Glušac, predsjednica Renesanse, udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja u Kantonu Sarajevo, također smatra da je odluka o mogućnostima za smanjenu listu čekanja od izuzetne važnosti za sve pacijente, posebno za one sa teškim i hroničnim oboljenjima kao što je karcinom, naročito karcinom dojke.

– Svjedoci smo da u posljednje vrijeme imamo sve više žena, i to sve mlađih, koje obolijevaju od karcinoma dojke, tako da ukoliko se liste čekanja smanje, ukoliko ti pregledi budu ažurniji i na vrijeme se rade, veće su mogućnosti da se karcinom otkrije na vrijeme i samim je izlječenje brže, kazala je ona.

Karcinom dojke je izuzetno teško oboljenje i liječenje je mukotrpno i dugotrajno. Međutim, kada se otkrije u ranoj fazi, na samom početku procenat izlječenja je u 90 posto slučajeva uspješan i liječenje je kratkotrajnije i mnogo blaže.

– Lakše je za samog pacijenta, a osim toga manje opterećuje i naš zdravstveni sistem, dodaje Glušac, ali i upozorava da njihovo udruženje nakon pandemije svakim danom ima sve više članica, što znači da je veći broj oboljelih.

– Tačan broj oboljelih od karcinoma u Bosni i Hercegovini i na nivou države nemamo. Nažalost, nemamo ni registar oboljelih, tako da tačne podatke o oboljelima nemamo, naglasila je Glušac.

Sve usluge za koje se ne može formirati lista čekanja su jasno pobrojane u ovom pravilniku koji je danas objavljen u Službenim novinama. Riječ je i o pregledima tipa CT magnetna rezonanca, CT angleografika, ultrazvuk srca, onkološki nalazi, ergometrija, holter monitoring…

PRIVATNE USTANOVE

Također, Vranić je naglasio da, ukoliko bude primjedbi građana na duge liste čekanja i na nekim drugim pregledima, spisak zdravstvenih usluga na koje će se primjenjivati Pravilnik će se proširiti.

Ministar zdravstva KS-a je apelovao na sve privatne zdravstvene ustanove da usluge ne naplaćuju direktno od pacijenata, nego da troškove naplate od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, kako bi se na još jedan način izašlo u susret pacijentima u Kantonu Sarajevo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija