Priveden Milan Novitović v.d. direktor Civilne zaštite RS zbog zloupotrebe u vrijeme pandemije

Priveden Milan Novitović v.d. direktor Civilne zaštite RS zbog zloupotrebe u vrijeme pandemije


Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović uhapšen je danas u Banjaluci po naredbi Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republike Srpske. Novitović je pozvan u Republičko javno tužilaštvo, gdje mu je uručen nalog za hapšenje.

Piše: Ljiljana Kovačević

Prema saznanjima Žurnala, Milan Novitović se tereti za zloupotrebe ovlaštenja i službenog položaja, čime je, u vrijeme kada je zbog pandemije korona virusa u Republici Srpskoj bilo uvedeno vanredno stanje, nanio milionske štete budžetu ovog bh. entiteta.

Žurnal je ranije objavio da je Novitović, kadar „Ujedinjene Srpske“, nezakonito ustupio specijalno vozilo Civilne zaštite RS stranačkom šefu Nenadu Stevandiću i da je to vozilo slupao Stevandićev vozač Milan Jašarević. U to vrijeme Stevandić je bio šef Tima za praćenje i provođenje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije. Radilo se o namjenskom vozilu, opremljenom specijalizovanom opremom, vrijednom više od 140.000 KM, koje je CZ RS donirala Ambasada Japana.

Novitović je odranije poznat kao nasilna osoba, zbog čega mu je Osnovni sud u Banjaluci 2021. godine izrekao uslovnu zatvorsku kaznu od tri mjeseca. Prethodno je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka potiv njega podiglo optužnicu zbog „ugrožavanja sigurnosti“, odnosno prijetnji Draganu Makiviću da će ga, ako ne izmiri dugovanja prema predstavništvu firme „Alfa Plam“, „lično skinuti golog, voziti vezanog za lanac i da će lajati od Banjaluke do Vranja“.

Iako je sud presudio Novitovića, premijer Republike Srpske Radovan Višković mu je 18. marta 2021. godine produžio mandat na mestu v.d. direktora Republičke uprave Civilne zaštite RS.

Novitović je, smatrajući da ga stranački dres i pripadnost vladajućoj koaliciji aboliraju od bilo kakve vrste odgovornosti, nastavio da krši zakon, pa je za svog savjetnika zaposlio Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora instituta za javno zdravstvo RS, protiv koga je podignuta optužnica zbog takozvanih „korona nabavki“. Zeljković, takođe kadar „Ujedinjene Srpske“, tereti se da je kršeći procedure javnih nabavki oštetio budžet RS za više od 1,3 miliona maraka.

Da bi Zeljkovića postavio za svog savjetnika, Novitović je promijenio Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u Upravi civilne zaštite RS.

Reagovao je Transparency International BiH (TI BIH), koji je obavijestio Upravnu inspekciju da Zeljković ne ispunjava uslove za radno mjesto koje mu je dodijeljeno, pa je inspekcija Novitoviću naložila da Zeljkoviću uruči otkaz u roku od 15 dana. Direktor Uprave civilne zaštite RS, ne samo da Zeljkoviću nije napisao rješenje o prestanku radnog odnosa, već je ad hoc donio dopune pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta piše Zurnal


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija