Plenković: Jačamo partnerske odnose Hrvatske sa SAD-om

Plenković: Jačamo partnerske odnose Hrvatske sa SAD-om


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima izaslanstvo Zastupničkog doma Kongresa SAD, javlja Anadolu Agency (AA).

Kongresno izaslanstvo kojemu je na čelu Adam Smith, predsjednik Odbora za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa SAD, u posjetu je ključnim NATO saveznicima u južnoj Europi i na Mediteranu te će uz Hrvatsku posjetiti i Španjolsku, Grčku i Portugal.

Plenković je izrazio zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima te ostvarenim strateškim savezništvom sa SAD-om. Naglasio je da je Hrvatska pouzdana saveznica unutar NATO-a koja pridonosi globalnoj sigurnosti i miru.

Sugovornici su se složili i o daljnjem jačanju obrambene suradnje Hrvatske i SAD-a, priopćeno je iz Vlade RH.

Cijenimo podršku i potporu nizu projekata od strane SAD koje doprinose daljnjem razvoju Oružanih snaga RH i jačanju naših savezničkih odnosa”, navodi se u prioćenju.

Plenković se osvrnuo na ulazak Hrvatske u američki Program izuzeća od viza i Global Entry program, kao i skorašnje potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, čime se dodatno jačaju mogućnosti suradnje, olakšavaju putovanja hrvatskih državljana u SAD te otklanjaju prepreke daljnjim obostranim investicijama.

Hrvatska i SAD naglašavaju važnost osude ruske agresije na Ukrajinu te su razmijenjena mišljenja o sigurnosnim i drugim posljedicama rata. Kao saveznice koje dijele privrženost međunarodnom pravu, dvije države nastavit će pružati potporu Ukrajini, poručeno je.

Razmijenjena su mišljenja i o stanju na Zapadnom Balkanu. Plenković je zahvalio SAD-u na razumijevanju i potpori naporima koje Hrvatske ulaže za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i europski put te boljitak čitave BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija