Kurti pozvao sve građane srpske nacionalnosti na Kosovu da sačuvaju smirenost, sigurnost i mir

Kurti pozvao sve građane srpske nacionalnosti na Kosovu da sačuvaju smirenost, sigurnost i mir


Nakon današnjeg istupanja kosovskih Srba iz institucija Kosova, premijer Kosova Albin Kurti je pozvao sve građane srpske nacionalnosti na Kosovu da sačuvaju smirenost, sigurnost i mir.

Kurti je u obraćanju građanima putem Facebooka, istakao da kao premijer nije protiv srpskih građana, već da je “Beograd protiv njega”, te je poručio Srbima da ne bojkotuju ili napuštaju institucije Kosova.

“Ja sam premijer koji će Vam biti na usluzi poštujući ustavnost i zakonitost Republike Kosova. Za mene je prioritet borba protiv kriminala i korupcije, dakle pravda, ekonomski razvoj, znači zapošljavanje, jednakost i blagostanje za sve, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru ili porijeklo”, napisao je Kurti i dodao da kosovske institucije služe svakome.

“Nemojte biti žrtva političkih manipulacija i geopolitičkih igara”, kazao je premijer.

Ranije danas, svi poslanici Srpske liste Skupštine Kosova, ministar u Vladi Kosova, gradonačelnici u četiri opštine na sjeveru Kosova, kao i svi predstavnici Srba u kosovskim sudovima i policiji podnijeli su ostavke.

Kako je saopšteno, ova odluka ostaje na snazi dok Priština ne povuče “jednostrane i protivpravne odluke” o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela i svim drugim sporazumima koji su zaključeni u dijalogu.

Prije dva dana regionalni direktor Kosovske policije za sjever saopštio je da pripadnici Kosovske policije iz srpske zajednice na sjeveru Kosova odbijaju da sprovode naredbu Vlade Kosova o kažnjavanju građana zbog vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice, zbog čega ga je v.d. direktora Policije Kosova suspendovao.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija