Plenković: Imamo velik politički problem

Plenković: Imamo velik politički problem


PREMIJER Andrej Plenković izjavio je da je rast BDP-a u trećem tromjesečju na tragu vladinih procjena te istaknuo da je to drugi najveći rast u EU-u među 22 zemlje koje su objavile taj podatak.

“Sve to je na tragu naših procjena kao vlade da bi rast BDP-a ove godine trebao biti oko 5,7 posto ukupno. Ovakav rast za treći kvartal, s obzirom da je treći kvartal i lani bio dobar, zasigurno  je ohrabrenje funkcioniranju hrvatskog gospodarstva”, rekao je Plenković koji je sudjelovao na forumu hrvatskih manjina u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Na opasku da je u trećem kvartalu BDP ipak pao u odnosu na drugi, kazao je kako je sjajno da je Hrvatska za sada od 22 zemlje koje su objavile podatke rasta BDP-a u drugom tromjesečju, na drugom mjestu, jer veći rast od 5,4 posto ima jedino Cipar.

“Rezultati su na tragu našim procjena i to je komparativno gledano visok rast BDP-a u trećem kvartalu”, rekao je premijer.

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je BDP u trećem kvartalu porastao 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 8,7 posto, no to je već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Rast BDP-a u trećem tromjesečju zahvaljuje se rastu svih sastavnica BDP-a, od osobne potrošnje do izvoza i investicija. Zahvalivši poduzetnicima na doprinosu rastu BDP-a, Plenković je podsjetio na vladine mjere pomoći građanima i gospodarstvu.

“Smanjili smo troškove energenata i učinili baš onaj napor koji nam je u ovakvom kontekstu bitan, s obzirom na najave usporavanja globalne ekonomije u 2023. godini”, rekao je Plenković.

“Kada to stavimo u kontekst skorog članstva u europodručju i šengenskom području”, dodao je, “uz najveći investicijski rejting koji Hrvatska ima otkad se mjeri, možemo reći da  u novu godinu unatoč brojnim izazovima ulazimo snažni i sigurni u sebe da možemo zajednički prebroditi krize, osigurati gospodarski rast, očuvati socijalnu koheziju i ostaviti prostora za snažne mjere pomoći onima kojima će biti potrebne u idućoj godini”.

Komentirao obuku Ukrajinaca u Hrvatskoj

Upitan je o obuci Ukrajinaca i zahvali ukrajinskog ministra, koji je napisao da će se vojnike obučavati u Hrvatskoj.

“Stvari ne mogu biti jasnije. Opet ću ponoviti, ovaj napor da se napravi da je neki tu zaista ustavni problem, to je laž i neistina. Prvo, EU je donijela odluku, a i Hrvatska je glasala, da se osnuje misija. Nije se dogovorila vježba, osnovala se misija koja će trajati neko vrijeme, ona ima politički smisao i cilj. A to je da se žrtvi ruske agresije sustavno pomaže od strane EU”, rekao je.

“Hrvatska je članica EU već devet i pol godina. Drugo, ista pravna osnova za slične misije bila je u našem mandatu i u mandatima ranijih vlada. Bilo je 45 takvih odluka u saboru. To je politički očaj i predsjednika i oporbenih jataka, oni nemaju hrabrosti da se izjasne hoćemo li pomoći žrtvi agresije. Oni su u očaju, oni ne znaju reći ne pa se sad skrivaju iza pravnih smicalica”, rekao je.

“Imamo velik problem, ogroman”

Rekao je da je Hrvatska bila žrtva agresije i da smo mi imali sankcije. “Sad imate obrnutu situaciju, veliku potporu. I sad nam netko nakon 9 mjeseci, evo prilike, sad odlučite. Imamo velik politički problem, ogroman. Meni su ti razlozi teško razumljivi, ne mogu naći opravdanje za ovakve izjave oporbenih stranaka”, rekao je.

“Mi smo predsjednika pitali. On nam ne odgovara, nego nam šalje neko priopćenje. Nama je tu sve jasno”, rekao je Plenković.

“Mi vodimo konzistentnu politiku. A imali smo Milanovića koji je želio blokirati Finsku i Švedsku. Jako je važno vidjeti tko što govori i tko što radi. Gledajmo sve izjave od veljače do sada. Tko je išao u Ukrajinu, a tko nije? Tko je davao diplomatsku, ekonomsku, vojnu potporu? Mi smo, ne na pravoj strani povijesti i morala, nego na pravoj strani hrvatskih interesa”, rekao je.

“Postoje dvije vrste Milanovićevih izjava: uvrede ili nebuloze. Ovo je sad nebuloza, a ima i niz uvreda. Dramatična razlika između ovoga što mi radimo i ovog što on lupeta je svaki dan sve veća”, rekao je. “To su nevjerojatni izgovori kad se stranke u saboru svrstavaju na njegovu stranu. To moraš biti bez respekta prema samom sebi. A to kako će ih povijest vrednovati, to je na njima”, rekao je.

“Stvar prema proceduri ide u sabor. Ako bude 101 glas, bit će. Ako ne bude, neće biti, ali znat ćemo radi koga neće biti”, rekao je. “Oni se moraju sramotiti”, dodao je.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija