Bećirović: Većina u BiH je ZA da dobijemo kandidatski status

Bećirović: Većina u BiH je ZA da dobijemo kandidatski status


Komesar Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi) stigao je u dvodnevnu posjetu BiH prilikom čega se sastao sa članovima Predsjedništva BiH. Tom prilikom obratio se član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.

– Zahvaljujem se Varheljiju na naporima kako bi BiH dobila kandidatski status.a ako je moguće što prije, postala članica. Većina bi u našoj zemlji htjela da dobijemo kandidatski status i da postanemo član EU. Imali smo zastoj u prethodne 4 godine. Vrijeme je da to promijenimo i napravimo pozitivan preokret i da sa prijateljima iz EU dinamiziramo put ka EU – rekao je Bećirović.

Jasna poruka
Nova parlamentarna većina treba raditi na ispunjenju uslova Evropske komisije, istakao je Bećirović.

– Dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU bi bio veliko ohrabrenje za sve ljude u Bosni i Hercegovini, rekao je Bećirović.

– Govorio sam da je važno podsjetiti da u Ustavu postoji Evropska konvencija za ljudska prava, važno je da se ona provodi. Da se ona provodi ne bi imali presude Sejdić-Finci i drugi – poručio je Bećirović i dodao:

– Neće se EU prilagođavati standardima i kriterijima Bosne i Hercegovine, već se mi moramo prilagođavati standardima i kriterijima EU – zaključio je Bećirović.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji ocijenio je da je posljednjih šest sedmica put Bosne i Hercegovine ka dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji brži nego ikada prije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija