Extreme Sport Club Sarajevo ostao bez kolibe: “Berilo pokazao ko je “glavni”

Extreme Sport Club Sarajevo ostao bez kolibe: “Berilo pokazao ko je “glavni”


Odavno je jasno da se pojedinac ni na koji način ne smije ili bar ne bi trebao zamjeriti vlastima. “Šutnja je zlato” odavno je krilatica za sve građane koji se svakodnevno suočavaju sa nepravdom i ponižavanjem piše Crna-Hronika.

Međutim, ima i onih koje ne može ućutkati pojedinac na vlasti, koji neće zatvoriti oči i ušu pred nepravdom. Da ih je više, danas olimpijska Bjelašnica ne bi podsjećala na urbano naselje, ne bi na sve strane nicali objekti koji kao da su projektovani za centar grada.

Jedan od rijetkih koji je reagovao na neplansku gradnju koja uništava sve što je lijepo u Babinom Dolu je Mirvad Zenuni, predsjednik Extreme Sport Cluba Sarajevo. I upravo te njegove riječi su dovele do toga da načelnik Bjelašnice pokaže ko je glavni, ko se pita i odlučuje.

Koliba koja je izgrađena u Babinom Dolu, koja je bila dom za brojne putnike namjernike, slučajne posjetioce, sportiste, avanturiste, volontere, humanitarce, koliba koja se uklapala u ambijent kao da je rođena sa planinom danas više ne postoji.

Administracija Općine Trnovo, sa načelnikom Ibrom Berilom na čelu je odlučila da je upravo taj objekat smetnja novom koji će uskoro nići usred planine, pretpostavljamo kao svemirski brod, kao što je i većina drugih do sada izgrađenih.

Oglasila se Općina Trnovo demantom na sve što su iznijeli iz Extreme Sport Cluba Sarajevo i to sponzorisanim postom na Facebook stranici Općine Trnovo. Između ostaloga su naveli da
– Postupajući inspektor Općine Trnovo 14.7. 2021. godine uputio je poziv Udruženju ” Extreme Sport Cluba Sarajevo da dana 27.7. 2021. pristupe u službene prostorije Općine Trnovo lično ili putem ovlaštenog lica, a u vezi privremenog korištenja javne površine na lokalitetu Babin Do Bjelašnica općina Trnovo, na dijelu parcele označene kao kč 3102/13 k.o. Presjenica, općina Trnovo.

Dana 27.7. 2021. po pozivu od 14.7. uredno se odazvao gospodin Mirvad Zenuni, predsjednik kluba, a u vezi sa korištenjem javne površine na kojoj klub ima postavljen montažno-demontažni objekat. Subjekat nadzora nije donio na uvid dokumentaciju, odnosno odobrenja za korištenje javne površine. Postupajući inspektor investitoru ostavlja dodatni rok do 17.8. 2021. te će se nastavak inspekcijskog nadzora nastaviti na licu mjesta, na lokalitetu Babin Do prilikom kojeg se investitor obavezuje donijeti na uvid dokumentaciju o korištenju javne površine.

Dana 17.8. inspektor izlazi na lice mjesta međutim niko od ovlaštenih lica Extreme Sport Cluba Sarajevo se nije pojavio na dogovoreni termin, te je inspektor sačinio zapisnik na terenu kao i fotodokumentaciju, a dan nakon toga 19. 8. 2021. donio Rješenje o uklanjanju objekta, na šta je Extreme Sport Cluba Sarajevo uputio žalbu drugostepenom organu. Drugostepeni organ, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša potvrđuje Rješenje Službe za civilnu zaštitu i inspekcijske poslove Općine Trnovo, a žalba se odbija kao neosnovana.

Drama oko rušenja kuće na Bjelašnici: “Došlo je 100 policajaca, bili su naoružani do zuba. Ušli su s bagerima i srušili su najljepšu kuću”

Općina Trnovo, tačnije općinski inspektor donio je i Zaključak o dozvoli izvršenja rješenja na koji nije bilo žalbe. Rješenje je postalo pravosnažno i izvršno, te je dana 29.11. 2022. zakazano prinudno uklanjanje montažno-demontažnog objekta, s tim da je ostavljena mogućnost da investitor do tog datuma sam započne uklanjanje objekta kako bi izbjegao štetu po imovinu Kluba.

O započetim poslovima uklanjanja isti je dužan obavijestiti nadležnu inspekciju. Napominjemo radi se o inspekcijskom postupku -uklanjanju objekta izgrađenog u montažno-demontažnom načinu gradnje, lociranom na Babinom dolu, na zemljištu javne površine, koji nema odobrenje izdato od nadležne Općinske službe od 2016. godine do današnjeg dana, navedeno je u saopćenju Općine Trnovo

Međutim, iz Extreme Sport Cluba Sarajevo su demantovali sve ove navode.

– Kada smo dobili urbanističku saglasnost, projekat koji nam je dostavila Općina bio je za montažno demontažni objekat, drveni na šest stubova. Međutim, pitao sam načelnika da li možemo uraditi čvrstu ploču i zidove od betonskih blokova sa strane- rekao je da može i da radimo šta želimo da ispadne dobro i trajno jer ćemo mi prvi dobiti legalizaciju objekta.

Ipak, čini se da se u međuvremenu usmeno obećanje načelnika Berila promijenilo uz velike negativne posljedice po članove ovog Kluba i njegovo djelovanje.

Zenuni je bio jako vokalan i javno je kritizirao mnoge postupke Općine Trnovo na području Bjelašnice na svom privatnom profilu što je čini se i jedan od uzroka cjelokupnog dešavanja. Ipak, postavlja se pitanje zašto nekadašnji usmeni dogovor na relaciji načelnik-Klub nije ispoštovan te kako je moguće da ovako ozbiljna obećanja budu predmet opstrukcija ili potpunog osporavanja zbog (ne)opravdanih javnih kritika jedne javne službe?

Bjelašnica, nekada olimpijska ljepotica, odavno je izgubila sjaj i ljepotu, uopšte planinski duh. Pored betonskih i prilično neprimjerenih komercijalnih zdanja koja su u nepovrat uništila prirodni habitat i osjećaj prirodnog okruženja u epicentru Bjelašnice, zar je toliko (za)smetala koliba koja je svojim izgledom i djelovanjem značila poštovanje ka prirodi i sportu?

Da li to znači da bi koliba ovog Kluba još bila na svom mjestu da je njegov predsjednik bio građanin reda onih koji šute i da li je promoviranje uspjeha na šutnji uopšte kultura društvenog razvoja kojem težimo? Dok političari pričaju o razvoju i gradnji u praksi je rušenje klubova, prirode, kvalitete života … budućnosti. P

ozitivne priče bi trebalo poticati, promovisati, podržavati a ne gasiti. Živimo u vremenu degradacije, devastacije, diskreditacije svega što je pozitivno i nije teško ocijeniti kuda ta praksa vodi. Građani su opet izgubili. Ovog puta to je jedno sjajno mjesto, jednu sjajnu priču i umorni su od scena rušenja dobrog i građenja lošeg. Uzrok rušenja sjedišta Extreme Sport Cluba na Bjelašnici je nerazjašnjen, a istina leži u međusobnim demantima strana u konfliktu. Da li se zaista radi o svojevoljnom ugrožavanju rada i opstanka jednog Kluba od strane samo jednog čovjeka ostaje da se vidi nakon najavljenih novih dokaza.

Mnogo je pitanja i neovisno o konačnom epilogu, razočaravajuće je da se na pozitivnim primjerima i istrajavanju u radu lome politički apetiti, naveli su iz Extreme Sport Cluba Sarajevo koji su uklonili kolibu, ali tvrde samo privremeno.

Klub koji je itekao afirmisao Bjelašnicu od kraja rata do danas ostaje na Bjelašnici, a uskoro će uz pomoć brojnih prijatelja iz BiH ali i cijeloga svijeta opet izgraditi i otvoriti vrata kolibe.

(VIDEO) Nastavak drame na Bjelašnici: Direktor sa radnicima pokrao kompletan srušeni objekat

Podsjećamo, Extreme Sport Cluba Sarajevo je bio primoran po vrlo nepovoljnim vremenskim uslovima srušiti svoje dugogodišnje sjedište. Materijal, koji je bilo moguće sačuvati, su uskladištili čekajući novu priliku i lokaciju za novi, još ljepši objekat.

– Zlotvor Berilo je srušio sportski dom na Bjelašnici, koji je bio utočiste mnogobrojnim mladim sportistima, demobilisanim borcima koji su se borili na obroncima planina Bjelašnice, Treskavice, Igmana. Koji su oslobodili desetine kilometara teritorija opštine Trnovo, a koje ovaj silnik prodaje u bescjenje i puni vlastiti džep. Neka se srame i stide mnogi vjećnici koji slijepo slušaju naredbe ovog zlog čovjeka i koji su svojim glasom podržali uklanjanje objekta kluba Extreme Sport Sarajevo.

Dali smo vam ljetni turizam na planini u vrijeme kada je planina bila pusta. Radili smo promociju planine od koje živi kompletna opština bez truni ličnog interesa, to dobro znate. Vratili ste nam na najgori mogući nacin. Podržali ste ovo zlo od čovjeka da naredi rušenje u decembru po najgorim mogućim vremenskim uvjetima.

Silni Berilo je meni lično zamjerio što sam ga u novinama prozvao za građevinski kriminal i meni se osvetio tako što je srušio dom u kojem je obitavalo blizu sto članova kluba. Kroz koji su prošli piloti paraglajdera, skijaši, planinari, djeca bez roditelja… iz svih krajeva svijeta, prokomentarisao je ovu odluku Mirvad Zenuni, predsjednik Extreme Sport Cluba Sarajevo.

Zlotvor Berilo je srušio sportski dom na Bjelasnici, koji je bio utočište mnogobrojnim mladim sportistima, demobilisanim borcima koji su se borili na obroncima planina Bjelašnice, Treskavice, Igmana. Koji su oslobodili desetine kilometara teritorija opštine Trnovo a koje ovaj silnik prodaje u bescjenje i puni vlastiti džep.

Neka se srame i stide mnogi vjećnici koji slijepo slušaju naredbe ovog zlog čovjeka i koji su svojim glasom podržali uklanjanje objekta kluba Extreme Sport Sarajevo. Dali smo vam ljetni turizam na planini u vrijeme kada je planina bila pusta. Radili smo promociju planine od koje živi kompletna opština bez trun ličnog interesa, to dobro znate.

Vratili ste nam na najgori mogući načn. Podržali ste ovo zlo od čovjeka da naredi rušenje u decembru po najgorim mogućim vremenskim uvjetima. Silni Berilo je meni lićno zamjerio što sam ga u novinama prozvao za građevinski kriminal i meni se osvetio tako što je srušio dom u kojem je obitavalo blizu sto članova kluba. Kroz koji su prosli piloti paraglajdera, skijasi, planinari, djeca bez roditelja… iz svih krajeva svijeta. Nula ste opstino Trnovo, nula ste sve dok vas taj čovjek bude vodio. Velika ljudska nula” – napisao je Mirvad Zenuni.

POGLEDAJ GALERIJU

Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija