Foto: Anadolu Agency
Crnadak: Potrebno riješiti misteriju Nikšićevog telefona

Crnadak: Potrebno riješiti misteriju Nikšićevog telefona


Poslanik opozicionog PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Igor Crnadak je izjavio da predsjednik SDP-a Nermin Nikšić posjeduje dokaze o nezakonitostima.

To je kazao nakon što je Nikšić prošle sedmice tokom gostovanja na TVSA naglasio da u mobitelu ima fotografije listića koji svjedoče kako su SDP-ovi poslanici u NSRS-u glasali prilikom izbora delegata u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Prema Crnatkovim riječima, fotografisanje je zabranjeno. Uvjerava da je skupštinska komisija poduzela sve kako bi se fotografisanje spriječilo.”Javnost treba znati da je fotografisanje strogo zabranjeno i da je Komisija za izbor i imenovanja NSRS odredila položaj stola i paravana da je jednostavno nemogouće fotografisati. Noć prije smo imali sastanak u trajanju od tri sata. U toj komisiji su njen predsjednik i šef poslanika Kluba SNSD-a Ilija Tamindžija. Tokom tog sastanka silazili smo u salu i na licu mjesta vršili simulaciju glasanja, postavljali paravan, određivali gdje će sjediti članovi komisije”, obrazložio je.

Pozvao je ostale članove spomenute komisije da potvrde njegove navode. Smatra da predsjednik SDP-a ima dokaze o kršenju zakona.

“Imamo potrebu da javnost dobije istinu, rješenje tzv. misterije Nikšićevog telefona. Očigledno da se u njemu nalaze dokazi za kršenje zakona – ili je došlo do nezakonitog fotografisanja ili je došlo do falsifikovanja listića da bi stekao korist onaj ko je to uradio. I jedno i drugo je kršenje zakona. Ne tvrdimo da je Nikšić počinio krivično djelo, ali je očigledno iz njegove izjave da se u njegovom telefonu nalaze dokazi za kršenje zakona”, naglasio je Crnadak.

Komentarišući jučerašnju (5. decembar) odluku Centralne izborne komisije (CIK) da je ipak validan ranije problematizirani listić kojim je dato povjerenje kandidatima PDP-a za poslanike, poručio je da je svima jasno da je listić važeći.

“Tamo piše da se u kvadratić stavlja X i navedeno je to da kada je nevažeći – kada se umjesto liste glasa za pojedinca. To se nije desilo. Može biti nevažeći prema dva člana i u ovom slučaju ne možete naći da sadrži barem jedan od ova dva člana”, konstatovao je.

Podsjećamo, riječ je o listiću koji je nedugo nakon izbora delegata objavio Nebojša Vukanović koji predvodi poslanike sa opozicione liste “Za pravdu i red”, a za koji je tada obrazložio zašto bi mogao biti sporan.

“Ovaj glasački listić, koji je proglašen nevažećim, na kome je neko umjesto kvadrata ispred stranke stavio X preko naziva PDP, odlučio je ishod glasanja za delegate u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine”, naveo je Vukanović.

Žalbu na CIK-ovu odluku je moguće uputiti Apelacionom sudu Bosne i Hercegovine. Ako žalba bude uvažena, onda će se žrijebom odlučiti da li će SNSD imati četiri ili tri delegata, tj. da li će opozicija imati jednog ili dva delegata. Vladajući u RS-u su nezadovoljni CIK-ovom odlukom i najavili su ulaganje žalbe i podnošenje krivične prijave protiv članova CIK-a.

Opozicija u RS-u optužuje “Pokret za državu”, kojeg čine SDP, SDA, DF i Bh. Zeleni”, da je podržao vladajuće okupljene oko SNSD-a pri izboru delegata. Međutim, u SDP-u negiraju da su podržali vladajuće, tj. tvrde da su podržali opoziciju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija