(FOTO) Da li je ovo jedan od razloga poplava u BiH?

Neke od država na bivšim jugoslovenskim prostorima, poput Bosne i Hercegovine u kojoj je gotovo polovica površine prekrivena šumama, neslavni su europski rekorderi po ilegalnoj sječi šumskih resursa.

Štete koje nastaju krađom drvne mase nisu velike samo u materijalnom smislu, nego takvim nesavjesnim ponašanjem prema jednom od ključnih prirodnih resursa rastu i druge opasnosti – ekološke, sigurnosne, zdravstvene.

Djedinska planina Živinice, masiv Konjuha, Google Earth snimci napravljeni 2007-2019, čak je vidljivo na satelitskim snimcima a volio bi da svi imate priliku vidjeti stanje svojim očima, kako svo zelenilo nestaje iz godine u godinu zbog neplanske i neselektivne sječe…

imat ćemo mi poplave svake godine…
VELIKO VAM HVALA JP Šume TK!
Isto važi i za ostale kantone.

„U Federaciji BiH, gdje se nalaze njena najvažnija staništa u BiH, mogla je biti sačuvana i na drugi način, primjenom odredbi federalnog Zakona o zaštiti prirode. Međutim, nadležno federalno ministarstvo okoliša i turizma je propustilo sve rokove za donošenje pravilnika bez kojih se kaznene odredbe zakona ne mogu primjenjivati“, dodaje Podić.

ozivajući se na podatke Agencije za statistiku BiH, navodi kako se tri četvrtine bh. stanovnika grije drvetom, a gotovo jednoj trećini drvo je jedini energent za spremanje hrane.

„Posljednjih godina u BiH je prava jagma za drvetom – povećan je broj tvornica koje proizvode pelete od drveta, u pogon je pušteno nekoliko velikih toplana na drvo, uz redovne mušterije, proizvođače poluproizvoda i proizvoda od drveta. U seoskim zajednicama je zbog masovnog iseljavanja sve manje radne snage koja je podmirivala drvetom dio stanovnika u gradu. Sve je to dovelo da je ove godine širom BiH došlo do porasta cijena ili čak nestašica ogrjevnog drveta. Održivost šuma i ogrjevnog drveta koje iz njih dolazi su za mnoge siromašne stanovnike BiH uslov fizičkog opstanka“, konstatira Podić.

 

“Elektrokrajina” od ponedjeljka najavljuje “nultu toleranciju” za dužnike

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments