Optužnica protiv još jednog pripadnika Armije RBiH iz Sarajeva: “Mustafa Gegaj optužen za ratne zločine”

Optužnica protiv još jednog pripadnika Armije RBiH iz Sarajeva: “Mustafa Gegaj optužen za ratne zločine”


 

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Mustafe Gegaja, rođenog 1957. godine u Sarajevu, državljanina BiH za ratne zločine na području Hrasnice.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu pripadnika 1. Korpusa Armije RBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava krišteći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica.

On se tereti da je u svojstvu referenta za bezbjednost 4. Motorizovane brigade Armije RBiH, u objektima za zatvaranje na području Hrasnice, u kojem su bili nezakonito zatvoreni civili srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, a među kojim civilima su bile i žene, kao i maloljetna djevojka, lično sudjelovao u mučenju na ponižavajuće načine, teškim oblicima zlostavljanja i premlaćivanja, kao i nanošenju trajnih fizičkih i psihičkih povreda devet žrtava, koje i danas imaju posljedice od zlostavljanja.

Optuženi se tereti za krivično djelo – ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija