Prvi zadatak novog Parlamenta FBiH: Usvaja se najveći budžet ikada!?

Prvi zadatak novog Parlamenta FBiH: Usvaja se najveći budžet ikada!?


Redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je za za srijedu, 25. januara 2023. godine. U najavljenom dnevnom redu prva tačka je prijedlog budžeta FBiH za 2023. godinu po hitnom postupku.

Usvajanje budžeta je od velike koristi posebno za penzionere. Ranije je Vlada Federacije BiH utvrdila Prijedlog budžeta za 2023. godinu u iznosu većem od 6,7 milijardi maraka, te je on za 20,1 posto, odnosno za nešto više od 1,1 milijardu KM premašio prošlogodišnji.Međutim, da bi postao operativan, budžet mora biti na vrijeme usvojen u oba doma Federalnog parlamenta.

Njegovim usvajanjem omogućava se najavljeno povećanje penzija od januara 2023., te neometana isplata naknada prema novim federalnim zakonima koji su u 2022. godini doneseni u korist materijalno ugroženih kategorija, među kojima su, primjerice, i dječiji dodaci.

Ukoliko, pak, bude moralo doći do privremenog finansiranja, ne samo da penzioneri neće dobiti ovo povećanje, nego će penzije morati biti smanjenje u odnosu na iznos koji trenutno primaju.

Između ostalog na redovnoj sjednici Parlamenta FBiH naći će se i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2022. godinu, te izmjene i dopune Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2022. godinu.

Također, raspravljat će se o Odluci o načinu izvršavanja rebalansa Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2022. godinu, kao i o Prijedlogu Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2023. godinu.

Za ovu sjednicu je planirana i rasprava o Prijedlogu Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2023. godinu i procjenu plana za 2024. i 2025. godinu i Odluka o izvršavanju Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2023. godinu.

Među ostalim prijedlozima su i izvještaji o Finansijskom planu FERK-a za 2023. godinu, a posljednja tačka dnevnog reda su izbori i imenovanja. Sjednica treba da počne u 10 sati.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija