SDA: Ignorisanjem kluba Bošnjaka HDZ je stavio tačku na ‘legitimno predstavljanje’

SDA: Ignorisanjem kluba Bošnjaka HDZ je stavio tačku na ‘legitimno predstavljanje’


Na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jučer su izabrani predsjedavajući i potpredsjedavajući ovog doma. Za predsjedavajućeg Doma naroda FBiH je izabran HDZ-ov Tomislav Martinović, a za potpredsjedavajućeg iz reda Srba izabran je Slađan Ilić iz SDP-a.

Nakon izbora rukovodstva oglasili su se iz SDA. Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

Glasanjem u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za izbor rukovodstva ovog Doma ignorisana je volja većine u Klubu Bošnjaka. Klubovi Srba i Hrvata, zajedno sa delegatima koji predstavljaju manjinu u Klubu Bošnjaka, izabrali su u rukovodstvo Doma osobu koja nije bila prijedlog bošnjačkog kluba.

Ovim činom je stavljena tačka na dugogodišnje insistiranje HDZ-a na „legitimnom predstavljanju“. Na taj način je u Dom naroda, gdje takvo predstavljanje jedino ima smisla, praktično uveden građanski princip većinskog odlučivanja.

Ignorisanje većinske volje Kluba Bošnjaka, sudeći prema posljednjim istupima predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, u ovom trenutku se doživljava trijumfalistički.

Međutim, uvođenje principa po kojem većinska volja u klubovima naroda nije bitna, već da je presudna opća većina u Domu, će se prije ili kasnije poput bumeranga vratiti onima koji su taj princip uveli – poručili su iz SDA.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija