Semir Osmanagić ponovo širio teorije zavjere kod Senada Hadžifejzovića: Od lažnih piramida do uzroka zemljotresa u Turskoj

Semir Osmanagić ponovo širio teorije zavjere kod Senada Hadžifejzovića: Od lažnih piramida do uzroka zemljotresa u Turskoj


U emisiji Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem “arheolog” i “pronalazač bosanskih piramida” iznio je mnoštvo nesuvislih “zavjeroloških” priča – od “objašnjavanja” uzroka nedavnih zemljotresa u Turskoj i Siriji do tvrdnji da je u prošlom životu bio na Marsu te da je bio zaštitnik ukradenog zlata u Bosni i Hercegovini.

Videosnimak gostovanja Semira Osmanagića u emisiji “Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem” objavljen je na YouTube kanalu Face TV 17. februara 2023. godine. U ovoj emisiji “pronalazač bosanskih piramida” dobio je prostor da aktuelna svjetska dešavanja tumači iz perspektive teorije zavjere u kojoj većinu svjetskih događaja kontroliše grupa moćnika za svoje ciljeve.

U razgovoru s domaćinom emisije Osmanagić govori o “ratu za kosmos” te da se u svemiru nalazi veliki broj satelita koji kontrolišu događaje na zemlji, poput ishoda rata u Ukrajini. On navodi da ova dešavanja kontroliše Elon Musk time što odlučuje koje će informacije dobijene putem satelita podijeliti. Nijedna iznesena tvrdnja nije podržana dokazima, piše Raskrinkavanje.

Osmanagiću je u emisiji dat i prostor da govori o svojim “prošlim životima”, o kojima je slušao od “ruskog obavještajca broj 1”, to jest njegove prijateljice Diane Manilove. Prema njegovim riječima, Manilova mu je rekla da je u prošlim životima bio na Marsu, gdje je vodio “vojno odjeljenje”, te da je u Bosni vratio ukradeno zlato, čime se zamjerio ljudima koji danas “rade protiv njega”.

Hadžifejzović je s Osmanagićem razgovarao o zemljotresima, dovodeći u pitanje činjenicu da se radi o prirodnom fenomenu i napominjući da je sve više zemljotresa, ali i najava da će se desiti. Spomenuo je “holandskog stručnjaka” koji je “predvidio” zemljotrese u Turskoj i Siriji. Osmanagić je potvrdio da je to tačno.

Nizozemski istraživač nije mogao predvidjeti zemljotres

Bitno je napomenuti da na Hoogeerbetsovom Twitter i SSGEOS nalogu postoji mnoštvo sličnih predviđanja iako nijedno od njih nije predvidjelo nikakve zemljotrese velikih magnituda. Također, mnoga od ovih predviđanja su neodređena i pokrivaju velike prostore gdje su se već desili zemljotresi ili su seizmički aktivni.

Osmanagić je rekao da su zemljotresi u Turskoj uzrokovani HAARP-om.

HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) je česta tema teoretičara/ki zavjere.

HAARP je predajnik velike snage i visoke frekvencije (HF) koji se koristi za proučavanje jonosfere, a nalazi se na Aljasci u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, konstrukcija HAARP istraživačke stranice započela je 1993. godine. Sredinom ‘90-ih godina prošlog stoljeća na projektu HAARP sarađivale su američka vojska i Univerzitet Aljaske (UAF), međutim, od 2015. godine, Univerzitet Aljaske formalno je preuzeo svu odgovornost za opremu i objekte. Kako je objašnjeno na web stranici UAF-a, zemljište na kojem se HAARP nalazi i dalje je u vlasništvu Zračnih snaga američke vojske, ali istraživačkom stanicom upravlja isključivo Univerzitet Aljaske.

Cilj je istraživanja u HAARP-u provesti temeljno proučavanje fizičkih procesa u termosferi i jonosferi. HAARP sistem je suštinski ogromni radiopredajnik. Radiotalasi koje emituje ne apsorbuju se ni u troposferi ni u stratosferi, što su dva sloja atmosfere koja stvaraju vremenske prilike na Zemlji.

Osmanagić je u “Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem” širio i teoriju zavjere o biološkim laboratorijama u Ukrajini i njihovoj vezi s početkom rata.

Osim tvrdnji o nepostojećim biolaboratorijama u Ukrajini, Osmanagić je u emisiji “Centralni dnevnik” ponovio još neke tvrdnje koje promoviše proruska propaganda. Naveo je tako da NATO posredno ratuje s Rusijom u Ukrajini.

Antizapadni propagandni narativ koji uključuje tvrdnje da je rat u Ukrajini, ustvari, rat između NATO-a i Rusije dio je ruske propagande. Iz proruskih izvora od početka invazije na Ukrajinu šire se brojne dezinformacije kojima se nastojalo dokazati da je stvarni krivac za rat u Ukrajini treća strana – NATO. Navodnu prijetnju širenjem NATO-a potcrtao je prvi čovjek Rusije Vladimir Putin u govoru uoči početka invazije na Ukrajinu u nastojanju da opravda invaziju na ovu zemlju. U tom su smjeru kasnije i šireni dezinformativni narativi koji su stizali iz proruskih centara.

Osmanagić, već poznat kao čest izvor dezinformacija i propagator različitih teorija zavjere o pandemiji Covid-19, naveo je u emisiji i da su ga napadali kada je govorio da će doći “drugi, treći i četvrti talas korone”.

Prema informacijama s web stranice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), do 21. februara 2023. godine bilo je ukupno 757.264.511 potvrđenih slučajeva Covid-19 u svijetu, uključujući 6.850.594 smrtna slučaja koja su prijavljena. Navedeno je i da je do 19. februara 2023. godine primijenjeno ukupno 13.220.848.592 doza vakcina protiv ove bolesti.

Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija još nije proglasila kraj pandemije, a generalni direktor ove organizacije, kako je navedeno u članku 30.1.2023 objavljenom na stranici SZO-a, naveo je da pandemija Covid-19 i dalje predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje, priznajući stavove Komiteta za hitne slučajeve u vezi s pandemijom bolesti koronavirusa 2019. (Covid-19), održanog 27. januara 2023. godine, da je pandemija Covid-19 vjerojatno u prelaznoj tački.

Osmanagić je često izvor dezinformacija i promoter je različitih teorija zavjera. Ovaj put je kod Senada Hadžifejzovića iznio niz izmišljotina koje su se kretale u rasponu od potpunih besmislica do već viđenih teorija zavjere, ali i složenih propagandnih narativa o događajima kakav je ruska invazija u Ukrajini.

Samo na YouTubeu, gdje je snimak njegovog gostovanja podijeljen, Osmanagićeva “objašnjena” pogledalo je više od 463.000 korisnika.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija