Nizozemski istraživač nije mogao predvidjeti zemljotres

Brojni portali i korisnici/e društvenih mreža šire tvrdnju da je izvjesni Frank Hoogerbeets nedavni potres koji je pogodio Tursku i Siriju predvidio. Portal Crna-Hronika napisao je članak pod nazivom “Nizozemski istraživač najavio novi zemljotres. Kaže da su ova lokacija i datum kritični” što nije istina te se izvinjavamo našim čitateljima.

Hoogerbeetsov tweet od 3. februara nije nikakvo predviđanje zemljotresa niti se zemljotresi mogu predvidjeti.

Objave u kojima se tvrdi da je Hoogerbeets predvidio ili najavio zemljotres, koje ne sadrže nikakva dodatna objašnjenja o tome da je zemljotres nemoguće predvidjeti, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Crna-Hronika je jedan od tih medija te se zbog toga izvinjavamo našim čitateljima.

Sve mediji prenijeli su tweetove Hoogerbeetsa koji je 3. februara na svom Twitteru objavio da će “prije ili kasnije” doći do potresa magnitude 7,5 stepeni na području južne i centralne Turske, Jordana, Sirije i Libanona.

Stoga, naš portal je ispravio navode da je Hoogerbeets predvidio zemljotrese u Turskoj jer njegov tweet u kome se navodi da će se “prije ili kasnije” desiti zemljotres nije, ustvari, nikakvo predviđanje potresa jer je iste nemoguće predvidjeti.

Centralni dio Turske i sjeverozapad Sirije noćas je pogodio razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, prilikom čega je poginulo više od 500 ljudi, dok je preko 2.000 povređenih prilikom urušavanja objekata.

Podsietimo, snažan zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio je centralnu Tursku i severozapad Sirije rano ujutru, usmrtivši više od 500 ljudi i povrijedivši stotine dok su se zgrade urušile širom regiona, što je pokrenulo potragu za preživjelima u ruševinama.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je, kako je preneo Reuters, obavio telefonski razgovor sa guvernerima osam pogođenih provincija s ciljem da prikupi što više informacija o situaciji i spasilačkim naporima, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

Iako je tlo podrhtavalo u Siriji, zemljotres se paralelno dogodio u Libanu, jačine 4,5 pa je tijlo podrhtavalo i u Jordanu, Izraelu i oblastima pod upravom Palestinske administracije. Čak se tresla i prestonica Sirije Damask.

Izmjena 28. 02.2023.: Tekst i naslov članka su naknadno izmijenjeni nakon što je analizom Raskrinkavanje.ba utvrđeno da su određeni navodi netačni. U prvoj verziji teksta navedena je informacija da je izvesni Holanđanin Frank Hoogerbeets predvidio razoran zemljotres u Turskoj i Siriji, a potom da je predvidio da će Tursku pogoditi novi naknadni zemljotresi što zapravo nije tačno. S obzirom da zemljotrese nije moguće predvidjeti izvršili smo ispravku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79